Kompanija Neuralink uspješno ugradila moždani čip u ljudski mozak

 

Ilon Mask je saopštio da je njegova biotehnološka kompanija „Neuralink“ po prvi put uspješno ugradila čip u ljudski mozak, tvrdeći da je ta osoba u dobrom stanju nakon operacije.

Mask je o ugradnji čipa u ljudsko biće izvijestio u ponedjeljak uveče na društvenoj mreži „X“, navodeći da je „prvi čovjek juče primio implantat od Neuralinka i da se dobro oporavlja“.

Multimilijarder je dodao da su početni rezultati pokazali „obećavajuće detektovanje neuronskih šiljaka“, to jest moždanih ćelija koje šalju hemijske i električne signale ostatku tijela.

“Prvi korisnici biće oni koji su izgubili mogućnost korišćenja svojih udova. Zamislite da je Stiven Hoking mogao da komunicira brže od brzog daktilografa. To je naš cilj”, dodao je Mask.

„Neuralink“ je u maju dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za svoje prvo kliničko testiranje na ljudima. To je bila kritična prekretnica za startap za implante mozga dok se suočavao sa američkim istragama zbog postupanja sa eksperimentima na životinjama.

Ilon Mask tvrdi da će Neuralinkov proizvod “Telephaty” raditi na razvijanju mogućnosti vraćanja vida kod slijepih ljudi, odnosno pokreta mišića kod paralizovanih.

Implantat ima 1024 elektrode koje robot spaja sa mozgom pomoću igle. Za kliničko ispitivanje, Neuralink je tražio pacijente s tetraplegijom – paralizom u nogama i rukama. Kada ljudi počnu da se kreću, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale i to bi trebalo da bude dovoljno da se zamisli pokret za upravljanje kursorom na računaru.

Čak i uz uspješne operacije, pacijentima mogu da prođu mjeseci dok ne nauče svojim mislima da upravljaju računarima. Kliničko ispitivanje Neuralinka planirano je u trajanju od šest godina.

(IT mixer)