„Neuralink“, kontroverzni čip Ilona Maska, koji želi da ugrađuje u mozak, stiže mnogo ranije nego što smo mislili – naime, „demo“ verziju ove tehnologije vidjećemo već ovog petka.

Vijest je stigla manje od mjesec dana nakon što je Mask najavio da je njegova posljednja start-up kompanija, „Neuralink“, razvila čip koji će promijeniti svijet.

Kako tvrde, uz njega će prohodati oni koji su nepokretni, kontrolisaćemo raspoloženje, unaprijediti ljudske sposobnosti, a muziku ćemo streamati direktno u mozak.

Mask je prethodno, uz poruku „ujedinjenje s vještačkom inteligencijom (AI)“, najavio da ćemo demonstraciju čipa vidjeti u noći s petka na subotu, na iventu koji će se održati, po našem vremenu, u ponoć, prenosi „Radiosarajevo.ba„.

Mask je objavio kako ćemo u petak vidjeti robota, koji je stvoren da priključi ovu tehnologiju na ljudski mozak, a saznaćemo i dokle su došli s testiranjem na ljudima.

Cilj kompanije „Neuralink“ je da spoji ljude s računarima, a Mask je već nekoliko puta izjavio da želi ovo uraditi prije nego što, kako je rekao, „AI preuzme dominaciju na planeti.“

Svi koji se odluče na ovaj korak, moraće proći proces, sličan laserskoj operaciji oka – a neurohirurški robot će ugrađivati fleksibilne supertehnološke niti u ljudski mozak.

Ovaj proces još uvijek je tajna, ali Mask kaže da će u narednih godina, čip postati „nova normalnost“ za mnoge, baš kao što su danas mobilni telefoni.

(Nezavisne)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.