Mozilla je objavila svoj ažurirani preglednik Firefox za Android dodajući mnoštvo novih funkcija i optimizacija. Većina njih dolazi izravno sa desktop verzije preglednika kako bi iskustvo učinili neprimetnijim na različitim platformama.

Za početak address bar je pomaknut na dno ekrana tako da ćete lakše pristupiti ako koristite veliki telefon jednom rukom. A ako vam se to ne sviđa, uvijek ga možete prebaciti gore.

Budući da je Firefox orijentiran na privatnost, ovdje je implementirana i poboljšana zaštita od praćenja. Postoje tri podešavanja – Standardna, Stroga i Prilagođena. Zadani je Standard i iako ne blokira praćenje sadržaja za oglase, ipak će pomoći sa otiscima prstiju. Još jedna slična opcija koja dolazi iz Firefox Focus-a je mogućnost otvaranja veza u privatnom tabu / kartici.

Nova opcija pod nazivom Collections / Zbirke radi kao bookmarks / oznake, ali znat ćete da su veze bačene u Collections nešto što biste kasnije željeli potražiti ili pročitati neki članak kada budete imali vremena, a da ne morate zatrpati prozor karticama.

Dodaci drugih proizvođača također se vole s novim ažuriranjem. Podržani su s prethodnom verzijom Firefox-a za Android, ali većina dodataka nije optimizovana za mobilne uređaje. Zato Mozilla sada počinje sertifikovati dodatke prilagođene mobilnim uređajima, tako da ćete dobiti pravilno mobilno iskustvo. Za sada je sertifikovano samo 10 dodataka, ali vremenom taj broj će se uvećati.

Slika u slici za reprodukciju videa dospijeva i do Androida, dok poboljšanja ispod haube obećavaju oko 10% brže vrijeme učitavanja stranica zahvaljujući nekim potezima GeckoView endžina – okosnice Firefox-a za Android.

Ako još uvijek niste dobili ažuriranje, potražite ga sami na Google PlayStore-u, u Evropi je već dostupno a od sutra i u Sjevernoj Americi.

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.