Kompanija „Neuralink“ dobila je dozvolu za testiranje na ljudima od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA)

 

„Neuralink“ Ilona Maska dobio je odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za svoje prvo kliničko testiranje na ljudima, što je kritična prekretnica za startup za implante mozga dok se suočava sa američkim istragama zbog postupanja s eksperimentima na životinjama.

FDA je u izjavi priznala da je agencija odobrila Neuralinku da koristi svoj moždani implant i hirurški robot za ispitivanja na pacijentima, ali je odbila dati više detalja.

„Ovo je važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima. Odobrenje je rezultat nevjerovatnog rada našeg tima u bliskoj saradnji sa FDA“, saopštila je kompanija „Neuralink“, prenosi Rojters.

Neuralink razvija moždane čipove koji su zamišljeni da omoguće ljudima sa paralizom da povrate motorne funkcije i liječe bolesti mozga kao što su Parkinsonova, Alchajmerova bolest ili demencija.

Cilj kompanije „Neuralink“ je da spoji ljude s kompjuterima, a Mask je već nekoliko puta izjavio da želi ovo da uradi prije nego što, kako je rekao, „AI preuzme dominaciju na planeti.“

Mask predviđa da bi moždani implanti mogli da izliječe niz stanja, uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju, kao i da omoguće pretraživanje interneta i telepatiju. Dospio je na naslovne strane krajem prošle godine kada je rekao da je toliko siguran u bezbjednost uređaja da bi bio spreman da ih ugradi svojoj djeci.

Čipovi, koji su dosad testirani na majmunima, dizajnirani su da tumače signale proizvedene u mozgu i prenose informacije uređajima preko Blutut tehnologije.

„Neuralink“ je još 2019. godine potvrdio da je kreiran robot koji implante za interakciju s kompjuterima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Svi koji se odluče na ovaj korak, moraće proći proces, sličan laserskoj operaciji oka – a neurohirurški robot će ugrađivati fleksibilne supertehnološke niti u ljudski mozak.

 

Zabrinutost za bezbjednost

 

FDA je ranije odbio da izda odobrenje Neuralinku iz bezbjednosnih razloga, međutim kompanija se sada nada da će testovima prići korak bliže liječenju stanja kao što su paraliza ili slijepilo, i da će pomoći osobama sa određenim invaliditetima da koriste računare i mobilnu tehnologiju.

Neuralink se nadao da će dobiti odobrenje za implantaciju svog uređaja kod 10 pacijenata. Ali nedavno, kompanija je pregovarala o manjem broju pacijenata s agencijom nakon što je istakla zabrinutost za bezbjednost, rekli su sadašnji i bivši zaposleni. Nije poznato koliko je pacijenata FDA na kraju odobrila.

FDA je ukazao na niz sigurnosnih pitanja na koje bi Neurolink trebalo da da odgovor prije početka testiranja na ljudima.

Neki od problema uključuju litijumsku bateriju uređaja, mogućnost da žice implanta migriraju unutar mozga i izazov bezbjednog vađenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

(IT mixer)