Neuralink ponovo testirao na životinjama – ovaj put su ugradili čip u majmuna

 

Kompanija Neuralink je ugradila čip u jednog majmuna, kako bi životinja mogla da „igra video-igre svojim umom“, rekao je vlasnik Neuralinka, Elon Musk.

On je, tokom konferencije na privatnoj društvenoj mreži Clubhouse, objasnio kako Neuralink trenutno testira tehnologiju na „majmunu sa bežičnim implantom u glavi“.

„Ne možete da vidite gde je implant. On je jedan srećan majmun“, izjavio je Musk. Dodao je još da će se više detalja o ovim testovima znati u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Sky News.

Milijarder je sagovornicima rekao i da je inspektor američkog Ministarstva poljoprivrede laboratoriju kompanije opisao kao „najljepše mjesto za majmune koje su ikada imali pilike da pregledaju“.

„Jedna od stvari koju pokušavamo da otkrijemo, jeste da li možemo da učinimo da majmuni međusobno igraju ping-pong umom? To bi bilo kul“, izjavio je Musk.

Kako je dodao, sićušni implant koji je kompanija razvila sadrži više od 3.000 elektroda, pričvršćenih za fleksibilne niti veličine oko 1/10 dlake. Krajnji cilj je stvaranje direktne veze između mozga i računara.

Glavni neurohirurg Neuralinka, dr Metju MekDugal, rekao je da će se prva ispitivanja fokusirati na pacijente sa paralizom ili paraplegijom. On se nije izjasnio o datumu kada će ova ispitivanja da započnu.

U kompaniji se nadaju da bi ova tehnologija mogla da doprinese pronalaženju lijeka za neurološka stanja poput Alchajmerove bolesti i demencije, ali i kod povreda kičmene moždine.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da je u neku životinju ugrađen čip Neuralinka, jer je prošle godine to bio slučaj sa svinjom.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.