Direktor kompanija SpaceX i Tesla Ilon Mask (Elon Musk) u petak je svijetu predstavio svinju kojoj je, kako kaže, u mozak namješten mali kompjuter, piše „The Guardian“.

„Ispred nas je zdrava i sretna svinja Gertrude, stidljiva je ali ima veliku količinu energije. Voli život, znate. U mozgu već dva mjeseca ima mali implantat“, kazao je Mask predstavljajući životinju svijetu.

Milijarder je Gertrude predstavio preko video linka, objašnjavajući kako je implantat u njenom mozgu veličine običnog novčića. Uz to je dodao kako je implantat moguće ukloniti, pokazujući zatim svinju Doroti i govoreći kako je ona jedno vrijeme imala implantat u mozgu, ali da je isti vrlo brzo uklonjen.

Mask je rekao da bi ovakvi uređaji mogli pomoći ljudskoj inteligenciji da ima veće šanse u borbi sa vještačkom inteligencijom, koju smatra „egzistencijalnom prijetnjom“. Na događaju u petak iznio je niz tvrdnji o potencijalnim mogućnostima ove tehnologije, govoreći kako bi se ona mogla koristiti za jednostavne stvari poput igranja video igara, ali i za one kompleksnije – mogla bi omogućiti nepokretnoj osobi da ponovo hoda.

Sve ovo radi kroz kompaniju „Neuralink“, a stručnjaci za neuronauku kažu da su, iako je misija „Neuralinka“ da čita i stimuliše moždane aktivnosti kod ljudi izvodiva, planovi kompanije pretjerano amibiciozni.

Dodaju da se mali uređaji koji elektronski stimulišu živce i područja mozga za liječenje gubitka sluha i Parkinsonove bolesti ugrađuju u ljude već decenijama.

(Nezavisne)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.