Saga o Napster-u poprimila je zanimljiv zaokret, jer je piratsku mrežu koja se pretvorila u striming preuzela kompanija za VR iskustvo MelodyVR.

U sporazumu vrijednom 70 miliona dolara, MelodyVR će preuzeti kontrolu nad Napsterom od prethodnog vlasnika RealNetworks-a i preuzeti 44 miliona dolara duga, koji ima uglavnom prema kompanijama iz muzičke industrije. Iz MelodyVR su rekli da će im Napster pomoći da uspostavi „platformu za zabavu koja obuhvata VR nastupe uživo i striming snimljene muzike“.

Nekada sinonim za muzičku pirateriju, Napsterovo ime (a ne njegova P2P piraterija) kupljeno je od strane muzičkog striming servisa Rhapsody (u vlasništvu RealNetworks-a) 2012. godine. Rhapsody je na kraju promijenio ime u Napster 2016. RealNetworks je na kraju prodao kompaniju, ali je zadržao 84% udjela. Napster je u 2019. godini isporučio 10,8 milijardi strimova i ostvario prihod od 113 miliona dolara.

U međuvremenu, MelodyVR teži da bude „odredište za muziku u virtuelnoj stvarnosti“, sa uživo nastupima u VR iskustvu na platformama Oculus Go, Oculus Quest, Samsung Gear, iOS i Android. Ima pristup Warner, Universal i Sony portfoliju (uključujući Sony izdavačke kuće Columbia, Epic, Legacy, Masterworks, RCA Records, Sony Classical, Sony Music Latin i Syco Music).

 

Koncerti uživo kod kuće

Dvije kompanije zajedno će stvoriti VR giganta za koncerte kod kuće, nada se MelodyVR. „MelodyVR akvizicija Napstera rezultiraće razvojem prve na svijetu muzičke zabavne platforme koja kombinuje VR vizuelni sadržaj i striming muzike“, rekao je CEO Anthony Matchett. „Za ljubitelje muzike danas su živa i snimljena muzika suštinski povezane. Želja nam je da gledamo naše omiljene izvođače kako izvode uživo svoju muziku ali i da slušamo njihove albume.“

CEO RealNetworks-a Rob Glaser rekao je da je kompanija „zahvalna za naporan rad cijelog Napsterovog tima koji su se borili da ostane u životu svih ovih godina.“ Očekuje se da će posao biti zaključen do kraja 2020. godine.

(PCpress via Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.