Jedan od benefita toga što Apple razvija svoj internet pretraživač bio bi oslabljivanje Google-ove dominacije na polju pretraživanja

 

Prema informacijama koje godinama cirkulišu, Google ulaže milijarde dolara ne bi li ostao podrazumijevani internet pretraživač na Apple-ovom pregledaču Safari — za iOS, iPadOS i macOS. Prema tom dogovoru, korisnici Apple-ovih uređaja pretragu po „difoltu“ obavljaju pomoću Google-a, osim ako ručno ne promijene podešavanja u Safariju.

Ta saradnja, međutim, mogla bi da se okonča, ako je vjerovati spekulacijama o tome da je i Apple otpočeo razvoj svog pretraživača.

Pritisak evropskih regulatornih tela, koja zahtjevaju od Apple-a da omogući korisnicima izbor željenog pretraživača pri prvom korišćenju Safarija, „zategnuti“ odnosi sa Google-om, kao i „sazrijevanje“ tehnologija Siri i iCloud, mogli bi da podstaknu Apple da razvije i na tržište postavi sopstveni alat za pretragu.

Kako piše tehnološki blog Coywolf News, za takav potez moglo bi da postoji nekoliko motiva. Pre svega, Apple, kao najvrijednija kompanija na svjetskom tržištu, nema velike finansijske koristi od aktuelne saradnje s Google-om. Kao drugi razlog navodi se povećana potražnja Apple-a za softverskim inženjerima specijalizovanim za tehnologije pretrage, te veliki broj oglasa za zapošljavanje koji je ova kompanija postavila u poslednje vrijeme. Konačno, Apple-ov „web-crawler“ Applebot ažuriran je u julu, a vlasnici sajtova primjećuju njegovu pojačanu aktivnost.

 

„Zaključavanje“ korisnika u Apple-ov eko sistem

 

Sudeći po opisima poslova inženjera koje Apple namerava da angažuje, Apple-ov pretraživač mogao bi da funkcioniše kao personalizovana kolekcija podataka, slična Google Assistantu na Androidu, ali (bar inicijalno) bez reklama. Benefiti takvog modela za Apple bili bi: oslabljivanje Google-ove dominacije na polju pretraživanja, te smanjenje njegovog kapaciteta za zaradu putem reklama i istraživanja podataka (data mining); promovisanje Apple-ovih usluga i proizvoda; dalje „zaključavanje“ korisnika u Apple-ov eko sistem.

Ukoliko bi potencijalni Apple-ov „search engine“ ugledao svetlost dana, SEO specijalisti bi morali da mu se prilagode i optimizuju sadržaje sajtova. Imajući u vidu dosadašnju dokumentaciju Applebot-a, taktika bi ostala ista, ali bi mogle postojati i mogućnosti drugačije u odnosu na Google i druge aktuelne pretraživače.

(Startit Dnevnik)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.