Najveći sajam video-igara na svetu Gamescom počeo je i ove godine – virtuelno. Predstavlja se niz novih igara pa i dve konkurentske konzole. Uključivanje u sajamske događaje putem interneta je besplatno i svima dostupno.

 

Zabrana masovnih priredbi teško je pogodila sajamsku branšu u Njemačkoj. Ali ako jedan čuveni sajam ima načina da koliko-toliko zadrži sjaj u doba korone, onda je to najveći sajam video-igara na svijetu Gamescom koji se inače održava u Kelnu. Počeo je u četvrtak i trajaće do nedelje, ali – virtuelno.

To je obradovalo mnoge gejmere – već prve večeri ih je više od 800.000 bilo uključeno u sajamske događaje putem interneta. „Ulaz“ je besplatan, ne mora da se putuje do Kelna niti traga za smještajem čije cijene u milionskoj metropoli na Rajni u ovo doba godine obično eksplodiraju.

Već su sinoć predstavljeni apdejti za 38 popularnih video-igara poput „Age of Empires 3: Definitive Edition“, „Call of Duty: Black Ops – Cold War“, „Fall Guys – Season 2“ ili „World of Warcraft: Shadowlands“.

Na programu će, osim turnira u e-sportovima, biti i demo verzije igara koje još nisu na tržištu. Samo treba otići na platformu Gamescom Now i uključiti se.

Zvanični partner sajma, platforma Steam, ovih dana besplatno nudi niz demo verzija koje mogu da se isprobaju od svoje kuće. I inače je jedan od glavnih razloga za odlazak na sajam taj da se isprobaju igrice koje još nisu na tržištu. A kod kuće vam barem niko ne diše za vratom, nestrpljiv da i sam uzme džojstik u ruke.

 

Čekaju nas hibridni sajmovi?

 

Feliks Falk, poslovođa udruženja Gejm koje okuplja proizvođače video-igara u Nemačkoj, ranije se žalio da njemački sajmovi, iako veliki i dobro posjećeni, više liče na „srednjovjekovnu pijacu“ što se digitalizacije tiče.

Sada Falk za list Handelsblat kaže da je ovogodišnji Gamescom veliki test za budućnost u kojoj bi slični sajmovi mogli da budu hibrid virtuelnih i živih susreta. „Doživljaj i susret na licu mjesta ostaju veoma važni, bez obzira koliko je događaj digitalan“, dodaje on.

Za potrebe sajma je u Berlinu podignuto više studija u kojima su pripremane emisije i odakle uključenja idu uživo.

Šta je najbolje ispratiti do kraja sajma? Feliks Falk ne želi da daje preporuke o ovoj ili onoj igrici, ipak ga funkcija obavezuje na neutralnost. Ali kaže: „Umjesto da slijedite masu kroz sajamske hale, sada mora da se slijedi masa na mreži.“

 

Igra se više nego ikad

 

Korona i mjere izolacije su inače pogodavali gejmerskoj branši – nikada se nije igralo toliko kao danas.

„Upravo su veliki izdavači igrica objavili najbolje kvartalne bilanse u istoriji – potražnja je naprosto prevazišla sva očekivanja“, kaže Petra Frelih iz magazina Games Wirtschaft.

Jedna od glavnih tema Gamscom-a biće divovi ove branše Sonu i Microsoft i njihove nove konzole koje bi u novembru trebalo da budu u prodavnicama – Plystation 5 i Xbox serije X. Ako se situacija oko pandemije bitno ne promjeni, nema sumnje da će ove konzole biti jedan od omiljenih poklona za božićne i novogodišnje praznike.

Ali jedno od pitanja za budućnost je koliko sajmovi koji se održavaju digitalno mogu da budu isplativi? Karte se i tako mogu prodavati. Možda ne po istoj visokoj cijeni – ali neće dodatno zaraditi gradska privreda, od hotelijera do prodavaca kobasica.

Nema sumnje da će Gamescom, ukoliko to do sljedećeg avgusta bude moguće, pokušati da se vrati svojoj veličini u Kelnu. Tu je naime prošle godine na prostoru koji odgovara površini 70 fudbalskih terena za četiri dana bilo preko 370.000 posjetilaca.

(Deutsche Welle)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.