Google je dobio kaznu od 32,5 miliona dolara zbog kršenja patenta koji drži Sonos. Prema Law360, federalna porota u Kaliforniji naložila je novčanu kaznu nakon što je utvrdila da je Google prekršio patent koji Sonos drži u vezi sa grupiranjem zvučnika kako bi mogli istovremeno reprodukovati zvuk, što kompanija radi godinama.

Američki okružni sudija William Alsup je već utvrdio da je rana verzija proizvoda kao što su Chromecast Audio i Google Home prekršila Sonosov patent; pitanje je bilo da li noviji, prepravljeni proizvodi takođe krše patent. Žiri je odlučio u korist Sonosa, ali je odlučio da drugi patent – onaj koji se odnosi na kontrolu uređaja putem pametnog telefona ili drugog uređaja – nije prekršen. Rekli su da Sonos nije uvjerljivo pokazao da aplikacija Google Home krši taj konkretni patent.

Ipak, čini se da je to velika pobeda za Sonos, koji je prvobitno podnio tužbu protiv Google-a još u januaru 2020. Tačnije, Sonos je tvrdio da je Google saznao o patentu kroz prethodnu saradnju između dvije kompanije, a oni su sarađivali kako bi omogućili za integraciju između Sonos zvučnika i Google Play muzike.

Od tada je Google tužio Sonos, tvrdeći da je Sonos u stvari prekršio sopstvene patente oko pametnih zvučnika. Kao i kod svake dobre pravne bitke, Sonos je potom proširio sopstvenu tužbu nekoliko mjeseci kasnije. Nedavno je Google tužio Sonos 2022. godine, rekavši da je njegov novi glasovni asistent prekršio sedam patenata koji se odnose na Google Assistant.

Ostaje da se vidi da li će današnja odluka usporiti pravnu bitku između dvije kompanije, iako bismo očekivali da će se svađe nastaviti punim gasom u mjesecima koji dolaze. Postoji mnogo sporova između kompanija koje još nisu riješene, a očekujemo da će se Google žaliti i na ovu odluku.