iPhone je napravio revoluciju na tržištu mobilnih telefona, a Apple iCar se sprema da napravi revoluciju na tržištu vozila

 

Apple je prvi put počeo razmišljati o iCar-u još 2008. godine kada je Tesla lansirao Model S. Ali tek 2014. kalifornijski tehnološki gigant zapravo je okupio tim od oko 1000 softverskih stručnjaka, stručnjaka za baterije i automobilskih inženjera kako bi dao život Projektu Titan, poznatom kao Apple iCar.

U pet godina koje su uslijedile, Titan je izveo vješto prikrivenu predstavu na rolerkosteru koja je izgleda završila sredinom 2019. kada je izvršni direktor Tim Cook izvadio utikač – povremeno ili na neodređeno vrijeme. I onda je sve utihnulo…

 

carVertical banner - sponsored

Šta je to krenulo po zlu?

 

Ideja Stiva Džobsa nije bila samo da učestvuje u proizvodnji vozila. Baš kao što je iPhone napravio revoluciju na tržištu mobilnih telefona, iCar je trebalo da napravi revoluciju na tržištu vozila.

Za početak, Apple je potcijenio izazov dizajna i izgradnje automobila prema visokim standardima kvaliteta; uspostavljanja efikasne, ali lične mreže za prodaju i usluge putem interneta tipa „concierge“; i obezbjeđivanje dvocifrene profitne marže koje bi opravdale preuzimanje višemilionskog rizika ulaganja.

Drugi problem sa kojim se novopridošlica iz Kupertina suočio je to što nijedan potencijalni partner – među njima VW, BMW, Mercedes, Nissan, čak i McLaren – neće dozvoliti Apple-u da kontroliše suverenitet podataka i korisničko iskustvo izgradnje brenda.

 

Apple iCar postao ponovo aktuelan

 

Iako Titan nikada nije službeno proglašen mrtvim, stalno je padao na listi prioriteta kompanije 2017. i 2018. godine. Najniža tačka je dostignuta 2019. godine kada je Apple flota od samo 23 službeno registrovana autonomna prototipa prešla ukupno zanemarljivih 7500 milja na kalifornijskim cestama.  Tokom istog perioda, Waymo je imao 110 vozila koja su prešla preko 1,4 miliona milja bez vozača.

Ali projekat je poslednjih godina dobio novi zamah. Do proljeća 2020. Apple je udvostručio svoj „parking“, počeo zapošljavati nove talente i odobrio nova sredstva u pokušaju da udahne svježi život projektu.

Posljednjih mjeseci, EV zajednica je bila upozorena velikim brojem zapošljavanja preko konsultantskih firmi i Linkedina, što sugeriše da dobro plaćeno anonimno preduzeće traži vrhunske stručnjake u oblasti elektrifikacije, autonomije, AI, VR i digitalizacije.

Počeli su da „kradu“ najbolje ljude od konkurencije, kako bi automobil zaista postao ono čemu teže: nešto sasvim drugačije. Tako je dizajner Julian Henig, poznat kao dizajner futurističkog Audi RSQ koncepta za blokbaster „Ja, Robot“, sa Vilom Smitom u naslovnoj ulozi, prešao iz Audija u Apple.

Rukovodilac kompletnog projekta je njemački inženjer Urlih Kranc sa tri decenije iskustva u BMW-u, sa zaslugama za lansiranje modela i3 i i8.

Apple blisko sarađuje sa kompanijama kao što su Hyundai, Nissan, pa čak i Mercedes, prikupljajući informacije i znanje. Štaviše, ove kompanije – tačnije njihove fabrike – smatraju se najvećim kandidatima za dobijanje posla sklapanja vozila iCar.

 

iCar od krvi i mesa?

 

Čini se jasnim da je Apple i dalje zainteresovan da pobijedi OEM-ove i Big Data u smislu autonomne vožnje, kako softverske tako i hardverske. Međutim, nije jasno da li najnoviji zajednički napor zapravo uključuje taj legendarni iCar napravljen od krvi i mesa.

Nakon gotovo zaboravljenog dogovora sa Volkswagen-om (kodno ime Jetstream) koji je uključivao nekoliko samovozećih kombija T6, Amerikanci se više neće posvetiti „robotaxi i shuttle“ uslugama, kažu izvori.

Umjesto toga, Apple sada navodno procjenjuje dvije potpuno različite alternative. Jedan je da dizajniraju vlastiti automobil od dna do vrha zajedno s najboljim softverom u klasi, a drugi je da razviju takozvanu samovozeću digitalnu kutiju podataka uključujući kamere, senzore i prilagođen interfejs koje bi bilo ponuđeno OEM proizvođačima. kao fabrička ili naknadna opcija.

Na isti način na koji laptopi i računari različitih marki mogu reći „Intel unutra“, moguće je da bi automobile bez vozača u budućnosti mogla „da pokreće Apple tehnologija“.

 

iPhone na točkovima

 

Razni izvori tvrde da je dizajn iPhone-a na točkovima upadljivo minimalistički slučaj forme nad funkcijom – zamislite ga kao bezvremenski komad super-kul uličnog namještaja.

Još nepotvrđene evropske podružnice kao što su ItalDesign i Magna zaključuju da je u pitanju monovan radikalno niskog otpora koji će se ponuditi u tri veličine (M/L/XL) koje dijele isti upadljiv raspored vrata na preklop, skalabilan multifunkcionalni šasija skejtborda, stepenasto napajanje baterije i sve-u-jednom digitalnu operativnu platformu.

Zvuči nevjerovatno, ali jedan izvor čak insistira da specifikacija uključuje jednobojnu kameleonsku spoljašnost koja može da promijeni boju u datom opsegu. Imao bi potpuno skrivena prednja i zadnja svjetla sa pozadinskim osvjetljenjem koja svijetle u različitim uzorcima od veličanstvenih do agresivnih kroz flush – prikladne ploče, plus neprozirne prozore koji su potpuno providni samo iznutra prema van za taj željeni efekat čaure totalne privatnosti.

Možda u ovom opisu nema suštine, ali možda detaljno opisuje kako Apple namjerava da podigne automobilsku evoluciju na viši nivo. Malo je vjerovatno da će Apple-ov automobil početi s radikalnom funkcijom autopilota „hands-off/eyes-off/brain-off“. Umjesto toga, realan cilj za lansiranje je nivo 3 autonomije.

Još jedna komponenta je potpuno integrisani softver koji povezuje sve mreže od automobila sa jednim ECU-om preko pametnog telefona korisnika, kuće i poslovnog svijeta do bezbroj globalnih digitalnih usluga.

 

Kako bi iCar mogao da izgleda?

 

Stručnjaci za komercijalna vozila Vanarama, predložili su kako bi mogao da izgleda, koristeći patente koje je prijavio sam Apple. Kao iPod, iPhone i iPad, ono što bismo mogli nazvati iCar-om ne liči ni na šta drugo na tržištu. Radikalno i ono što mijenja igru ​​je ono što Apple najbolje radi i na prvi pogled, iCar je u velikoj mjeri u tom kalupu.

Apple iCar

Gornja struktura je bez stubova za nenadmašnu vidljivost. To je teško ostvariv proizvodni podvig, koji se obično nalazi na konceptnim automobilima. Nemojte misliti da će Apple od ovog odustati jer je upravo ovaj patent među prijavljenima. Boja na ovom prikazu je Frost White, ključna nijansa na svim ranim Apple proizvodima i još uvijek je preferišu okorjeli ljubitelji. Sjajni Apple logo na prednjoj strani identifikuje vas kao ranog korisnika, u središtu rešetke za koju se kaže da je inspirisana otvorima za ventilaciju na MacBook Pro.

Apple iCar

Zadnja vrata u stilu vagona omogućavaju maksimalan prostor za ulazak, a unutrašnjost ima sjedišta koja se mogu okretati za 180º, što sugeriše veliki stepen sposobnosti samostalnog upravljanja. Zaista, izvještaj Bloomberg News-a koji je izazvao takvo uzbuđenje na berzi kaže da bi Apple-ov ideal bio da se u potpunosti uklone pedale i volan, ostavljajući iCar-ove kompjutere da obavljaju sav težak posao. Radi se o klasičnom Apple-ovom pristupu: da radi ono što se još niko nije usudio.

apple icar

Apple-ov stil je uvijek minimalan. Osjećaj unutrašnjosti koju je predložio iCar podiže taj pristup na nove visine. Patent za bešavne displeje omogućava putnicima iCar-a da konfigurišu kontrolnu tablu kako žele, dok bi ugrađena verzija Apple-ovog glasovnog asistenta, Siri, kontrolisala automobil. Vanaramin prikaz ipak uključuje volan.

 

Kad se očekuje iCar?

 

Apple-ova originalna vizija bila je lansiranje električnog automobila koji bi nadmašio tradicionalna vozila – tempirano da se poklopi s baterijskom tehnologijom sljedeće generacije i autonomnim mogućnostima što bi značilo da ne bi bili potrebni volan ili pedale.

Najnoviji izvještaji sugerišu da to neće biti moguće; tradicionalne kontrole su ponovo na dnevnom redu. Dionice Apple-a pale su za 2,4% zbog vijesti o kašnjenju i razvodnjenom planu proizvoda.

Možda je to bio utopijski čin industrijske čistoće koji je otišao predaleko.

Možete se riješiti većine dugmadi na pametnom telefonu i odložiti USB portove na laptopu, ali Apple-ov minimalizam naišao je na hladnu i tešku stvarnost razvoja proizvodnih automobila koji ispunjavaju trenutne bezbjednosne zakone, tehnološke mogućnosti i potrebe korisnika.

Ipak, čak i najveći skeptici, na primjer bivši šef Volkswagen-a, Herbert Dis, sada priznaju da je Apple na završnom nivou i da vrlo vjerovatno možemo očekivati detalje o vozilu već sljedeće godine. Prvi Apple automobil bi trebalo da se pojavi 2026. godine, a na kolovozu najkasnije u 2027. godini.

(IT mixer)