Apple je predstavio na događaju pod nazivom Apple Unleashed nove modele iz MacBook Pro linije, zajedno za novim M1 čipovima – M1 Pro i M1 Max

 

Novi MacBook Pro je dobio je dugo očekivani redizajn, kako spolja, tako i iznutra. Novo je gotovo sve, od čipova, preko tastature, dizajna kućišta, portova, do ekrana.

Novi MacBook Pro laptopi biće zasnovani na novim procesorima. Potpuni redizajn, nakon čak pet godina, zahvatio je 16-inčni i 14-inčni model – koji će od sada biti najprepoznatljiviji po notchu u vrhu ekrana. Zub poznat s iPhonea, dakle, sada je stigao i na profesionalne laptope u Apple-ovoj ponudi i vjerovatno će da izazove brojne reakcije.

Na tastaturi su se vratile funkcijske tipke u punoj veličini, a sa nje je potpuno ispao Touch Bar, predstavljen 2016. godine.

Kad je riječ o priključcima, tu je HDMI pune veličine, 3 Thunderbolt4 utora, čitač za SD kartice, 3,5-milimetarski utor za slušalice, i – ponovno – MagSafe priključak poznat iz starijih generacija MacBook-a. Ovim je Apple zadovoljio želje brojnih korisnika.

 

Kontroverzni notch sa prednjom kamerom

 

Kad je riječ o kontroverznom i iznenađujućem notchu sa prednjom kamerom (1080p, f2.0), on je tu jer je Apple odlučio značajno da stanji okvir oko ekrana. Notch će biti sakriven statusnom trakom koja će ga potpuno prekriti, a prostor lijevo i desno od njega biće potpuno iskorišten. U tamnom načinu rada, poručili su na prezentaciji, zub na ekranu neće se vidjeti.

Ekrani će biti LiquidRetina XDR (izrađen u tehnologiji miniLED) uz ProMotion. To znači da će se moći osvježavati frekvencijama do 120 Hz. Pohvalili su se i širokim HDR rasponom boja i osvjetljenošću od najviše 1.600 nita. Ekran većeg modela ima vidljivu dijagonalu od 16,2″, a manji MacBook Pro ima vidljivu dijagonalu od 14,2″.

Novi MacBook Pro

Sistemi zvučnika takođe će biti značajno nadograđeni, pa će novi MacBook Pro imati čak šest zvučnika s podrškom za prostorne audio efekte. Što se tiče performansi, Apple ih je usporedio s modelima na Intelovim procesorima serije i9, a u svakom je pogledu napredak višestruk. Brzine performansi u nekim poljima idu od 9x pa čak do 13x više od MacBooka na Intelovim procesorima.

Baterija bi trebalo da izdrži do maksimalno 21 sat gledanja videa, a 50% njezinog kapaciteta moći će se nadopuniti za samo pola sata.

14-inčni model koštaće početnih 1.999 dolara, a 16-inčni MacBook Pro biće dostupan po početnoj cijeni od 2.499 dolara (obje cijene uključuju procesore M1 Pro).

Najjeftinija verzija MacBooka Pro sa procesorom M1 Max koštaće 3.499 dolara. Dolaze u dvije boje, sivoj i srebrnoj, a prve isporuke kreću već sljedeće nedjelje.

 

M1 Pro i M1 Max čip

 

Procesori u M1 Pro i Max brži su od onih u M1 za 70 procenata, uz najmanje dvostruko bolje grafičke performanse.

M1 Pro će da ima 10 CPU i 16 GPU jezgara na istom čipu, s čak 33,7 milijardi tranzistora (dvostruko više od M1).

M1 Max i M1 Pro čip

M1 Max je još snažniji čip. Sa 57 milijardi tranzistora najveći je čip ikada proizveden. Od M1 Pro modela ističe se dvostruko bržim video kodiranjem i s čak 32 GPU jezgre.

Pri grafičkim zadacima će da troši i do 70% manje snage od nekih uporedivih mobilnih grafičkih procesora, ali čak i od najsnažnijih procesora na tržištu koristiće oko 40% manje struje. U izvođenju mašinskog učenja ističu se 3-20 puta bržim izvođenjem zadataka od najsnažnijeg i9 procesora u dosadašnjim Mac-ovima.

(IT mixer)

https://www.youtube.com/watch?v=9tobL8U7dQo

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.