Očekuje da će plaćanje karata pomoću prepoznavanja lica, nazvan Face Pay, u sljedeće dvije do tri godine da koristi 10 do 15 posto putnika

 

Putovanje moskovskim metroom sada je jednostavno tako što pokažete svoje lice – barem za one koji su se prijavili za plaćanje karata pomoću prepoznavanja lica. Pogledate u kameru i otvaraju vam se vrata.

Pomoću aplikacije MosMetro sada se možete registrovati za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice. Više od 25.000 ljudi već je to koristilo prvog dana, objavila je u subotu u glavnom gradu Rusije državna saobraćajna kompanija.

„Naša očekivanja su premašena“, rekao je Maxim Liksutov, zamjenik gradonačelnika zadužen za saobraćaj.

Kontroverzna tehnologija testirana je od početka godine. „Da bi ušli u metro, putnici ne trebaju karticu ili pametni telefon – samo moraju pogledati u kameru na ulazu“, objasnio je Liksutov.

Sistem sada radi na više od 240 metro stanica u najvećoj evropskoj metropoli. Kako bi ga koristili, putnici moraju deponovati svoju fotografiju, bankovnu karticu i karticu za putovanja vozom i autobusom, a zatim da ih povežu sa aplikacijom za metro.

„Moskva je prvi grad na svijetu u kojem sustav funkcioniše u ovoj mjeri“, rekao je zamjenik gradonačelnika.

Očekuje da će način plaćanja, nazvan Face Pay, u sljedeće dvije do tri godine koristiti 10 do 15 posto putnika.

Bezbjedan je i može da se koristi čak i kad nosite maske za lice, uvjeravaju vlasti.

Nezavisna organizacija Roskomsvoboda, s druge strane, upozorila je da su tvrdnje o bezbjednosti „prilično sumnjive“, te da bi lični podaci mogli da završe i u rukama bezbjednosnih službi.

(Večernji list)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.