Neobavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta traži zabranu prepoznavanja lica, koju bi mogla da koristi policija

 

Evropski parlament pozvao je na zabranu policijske upotrebe tehnologije prepoznavanja lica na javnim mjestima i na predviđanje policije, kontroverznu praksu koja uključuje upotrebu alata vještačke inteligencije u nadi da će profilisati potencijalne kriminalce prije nego što je zločin i počinjen.

U rezoluciji koja je usvojena većinom, poslanici su takođe zatražili zabranu privatnih baza podataka za prepoznavanje lica, poput onih koje koristi kontroverzna kompanija Clearview AI.

Parlament takođe podržava pokušaj Evropske komisije u svom predlogu zakona o vještačkoj inteligenciji, da zabrani sisteme socijalnog bodovanja, poput onih koje je pokrenula Kina i koji ocjenjuju povjerenje građana na osnovu njihovog ponašanja.

“Ovo je velika pobjeda za sve građane Evrope”, rekao je Petar Vitanov, autor rezolucije.

Ta neobavezujuća rezolucija šalje snažan signal o tome kako će Parlament vjerovatno glasati u predstojećim pregovorima o Zakonu o AI.

Predlog zakona Evropske komisije ograničava upotrebu daljinske biometrijske identifikacije – uključujući tehnologiju prepoznavanja lica – na javnim mestima, osim ako se radi o borbi protiv „ozbiljnog“ kriminala, poput otmica i terorizma.

Vodeći pregovarač Akta o vještačkoj inteligenciji, Brando Benifei i skoro svi njegovi pregovarači iz drugih političkih grupa u parlamentu pozvali su na potpunu zabranu prepoznavanja lica.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa politikama koje se sprovode u nekim zemljama članicama EU, koje žele da koriste ove tehnologije za jačanje svojih bezbjednosnih sistema.

(Politico)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.