Hyundai rover će imati funkciju upravljanja toplotom i zaštitu od zračenja kako bi izdržao ekstremno okruženje na Mjesecu

 

Korejska kompanija Hyundai započela je rad na inicijalnom prototipu rovera koji će se koristiti za istraživanje na Mjesecu.

„Hyundai Motor Group“ je potpisao multilateralni istraživački sporazum sa šest korejskih istraživačkih instituta iz vazduhoplovno-kosmičkog sektora u julu 2022. godine.

Kako je izjavio predsjednik „Hyundai Motor Group“, Chung Eui-sun, ova kompanija će se oslanjati na svoje dugogodišnje iskustvo u oblasti automobilske industrije kako bi razvili vozilo koje će moći da istraži površinu Mjeseca. Njegov cilj je da vozilo bude dizajnirano tako da bude sposobno da se prilagodi različitim uslovima.

carVertical banner - sponsored

Kao dio ove saradnje, Hyundai će obezbijediti tehničko znanje i vozila za testiranje, dok će istraživački instituti doprinijeti sa svojim znanjem u oblasti vazduhoplovstva i kosmonautike.

Hyundai će koristiti svoje vozilo za istraživanje Mjeseca kako bi pomogao da se razviju nove tehnologije, kao i da se pruže usluge za istraživanje. Time će pomoći u razvoju tehnologije koja će dozvoliti ljudima da istražuju Mjesec i da istraživanje bude što bezbjednije.

Nakon razgovora sa različitim zainteresovanim stranama, „Hyundai Motor Group“ je odabrao pravac za inicijalni prototip vozila za istraživanje Mjeseca. Inicijalni testovi zakazani su za drugu polovinu 2024. godine i na njima će vozilo testirati svoje sposobnosti na simuliranoj lunarnoj površini.

Nakon lansiranja, rover bi trebalo da sleti i obavlja poslove u blizini Mjesečevog južnog pola. Krajnji cilj je da se napravi model koji će moći da se lansira 2027. godine, kažu u korejskoj kompaniji.

IT mixer je pisao o predstavljanju Hyundai Tiger X1, prototipa hodajućeg robotskog vozila koji je nasljednik Elevate koncepta. Kao takav mogao bi da se koristi i kao Mjesečev ili Marsovski rover. Tamo bi mogao autonomno da savladava prepreke, obavlja razne zadatke, i – kao što mnogi za svoje koncepte govore – „redefiniše budućnost transporta“.

 

Napredna robotika

 

U sklopu istraživanja, Hyundai će razviti vozilo koje će biti sposobno da otputuje u svemir i da se kreće po površini Mjeseca. Vozilo će biti dizajnirano da prilagodi svoje performanse različitim uslovima. Takođe će biti opremljeno i sa naprednim senzorima i kamerama, kako bi se postigao najbolji rezultat istraživanja.

Za rover se koristi „Hyundai Motor Company“ i „Kia Corporation“ napredna robotika i tehnologije autonomne vožnje (kamera, LiDAR), sistem vožnje (motor, točkovi, vešanje), dijelovi za punjenje (solarni panel, baterija) kao i Hyundai Rotem robotska proizvodna tehnologija kao dio višenamjenske platforme za mobilnost.

Robotske komponente će zauzimati donji dio rovera, dok će gornji činiti naučni teret za istraživanje površine Mjeseca.

Rover će imati funkciju upravljanja toplotom i zaštitu od zračenja kako bi izdržao ekstremno okruženje na površini Mjeseca. Kada se donji dio rovera razvije, konsultativno tijelo očekuje da on funkcioniše kao platforma za mobilnost koja nosi gornji dio koji će sadržati niz naprednih tehnologija za kopanje, iskopavanje i ljudsko istraživanje površine Mjeseca u cilju potrage za resursima.

Na kraju, cilj je da se isporuči univerzalno primjenljiva mobilna platforma za rukovanje različitim teretima. Nakon razvoja, testiranja i usavršavanja, plan je da se rover spusti u blizini južnog pola Mjeseca kako bi obavio različite naučne misije.

Jedinica za autonomnu vožnju na solarni pogon biće teška oko 70 kg. Prije nego što rover bude poslat na Mjesec, „Hyundai Motor Group“ će u okviru pripreme za lunarnu misiju sprovesti testiranje performansi prototipa u okruženju sličnom Mesečevoj površini i na osnovu rezultata testa napraviti poboljšanja, navodi se u saopštenju korejske kompanije.

 

Ne ide samo Hyundai u svemir

 

Hyundai nije jedina automobilska kompanija koja se upušta u svemir. Japanski proizvođač automobila Toyota udružio se sa Japanskom agencijom za istraživanje svemira (JAXA) i japanskim proizvođačem automobila Honda. Svi zajedno rade na roveru pod pritiskom –  Lunar Cruiser.

Nissan je takođe razvio lunarne rovere sa japanskom svemirskom agencijom.

Iako se čini da je Japan očigledno na vrhu svojih proizvođača automobila u vanzemaljskoj saradnji, odluka Koreje da se uključi u slična partnerstva pokazuje značajan korak naprijed za ovu zemlju jugoistočne Azije.

Korejski svemirski program je ometen sporazumom iz doba hladnog rata iz 1979. godine koji je ograničavao sposobnost zemlje da razvije i testira balističke rakete do 2020. godine. Zbog toga je riješio da „pojuri“ naprijed kako bi sustigao svoje kolege.

Svemirski program Južne Koreje postigao je neke velike prekretnice 2022. godine, uspješno lansiranje orbitera na Mjesecu.

U međuvremenu, JAXA je imala nekoliko zastoja, uključujući odlaganje svoje rakete H-IIA koja je trebalo da se lansira u maju i neuspjeh svoje rakete H3 u martu.

(IT mixer)