Internet platforma za onlajn kupovinu „Temu“, koja je veoma brzo postala najpopularnija aplikacija u Sjedinjenim Državama, prešla je Atlantik i stigla u Evropu

 

Temu, onlajn platforma za društvenu kupovinu polako osvaja Evropu stigavši u šest evropskih zemalja: Francusku, Njemačku, Italiju, Holandiju, Španiju i Veliku Britaniju.

Temu je online trgovac na malo sa sjedištem u Bostonu kojeg je prošle godine pokrenuo „PDD Holdings“. Kompanija se nalazi na američkoj berzi, ranije poznata kao „Pinduoduo“, popularnu platformu za onlajn trgovinu u Kini. PDD je ranije bio sa sjedištem u Šangaju, ali je nedavno preselio sjedište u Dablin.

Temu je aplikacija za trgovinu koja u ponudi ima sve, od kućne robe preko odjeće do elektronike. Za kratko vrijeme je postala najpreuzimanija aplikacija u Sjedinjenim Državama od lansiranja u septembru, i nastavlja da dominira u trgovinama aplikacija u zemlji, sa desetinama miliona američkih korisnika. Većina proizvoda se isporučuje potrošačima iz Kine.

Prema potparolu kompanije njihog vrtoglavi uspon leži u tome što je Temu u stanju da smanji troškove i cijene, zahvaljujući mreži od više od 11 miliona dobavljača i partnera, koju je godinama izgradio njen vlasnik – „PDD Holdings“.

Poruka kompanije kupcima: Uživajte u trošenju kupujući mnogo stvari jeftino.

Temu omogućava dobavljačima iz Kine da prodaju i isporučuju direktno američkim kupcima bez potrebe da se oslanjaju na skladišta u SAD-u. Temu pruža besplatnu robu nekim korisnicima koji uspješno ohrabruju nove korisnike putem ‘affiliate’ kodova, društvenih medija i kroz gejmifikaciju.

 

Međutim, ipak postoji ono ali!

 

Prema Time-u, uprkos svojoj popularnosti zbog ovih promocija i niskih cijena, Temu takođe počinje da razvija reputaciju po neisporučenim paketima, misterioznim troškovima, pogrešnim narudžbama i neodgovarajućoj korisničkoj službi.

Temu je koristio razne onlajn oglase na Facebook-u i Instagramu. Prema TechCrunch-u, „čini se da ovi oglasi rade na povećanju Temuovih instalacija. Proučite recenzije aplikacije i naći ćete pritužbe slične „Wish-u“, uključujući lažne liste, oštećene i zakašnjele isporuke, pogrešne narudžbe i nedostatak korisničke službe.“

U reklami za „Super Bowl“ u februaru, Temu je ohrabrio potrošače da “kupuju kao milijarder” tako što su iskoristili prednosti svog pristupačnog asortimana artikala, kao što su kupaći kostim od 6,50 dolara ili par slušalica za 8,50 dolara.

Posljednjih mjeseci, kako je stekao popularnost, suočio se i sa pitanjima u vezi s nizom pitanja, uključujući kako je u stanju da prodaje robu po tako zapanjujuće niskim cijenama, koliko je transparentan prema javnosti i koliko ekološkog otpada stvara njegovo poslovanje.

U februaru, Temu je najavio planove za proširenje na Kanadu, gdje trenutno posluje. Takođe je prisutan u Australiji i Novom Zelandu, navodi se na njegovoj web stranici. Kada će stići u naš region i imali Temu uopšte interesa za naše malo tržište pokazaće vrijeme. U svakom slučaju, Temu (tee-moo) polako osvaja internet tržište i povezuje potrošače sa milionima prodavaca, proizvođača i brendova širom svijeta.

(IT mixer)