„LunarCrush“, američka kompanija za kriptovalute organizovaće jedinstveni lov na skriveno blago na Mjesecu

 

Lov na skriveno blago na Mjesecu je svakako potez za privlačenje pažnje, ali način na koji namjeravaju da organizuju ovo takmičenje je samo po sebi zanimljivo.

Kao dio predstojeće privatne MAPP misije, koja će poslati autonomni rover blizu južnog pola Mjeseca, „LunarCrush“ će tamo sa njim poslati i privatni ključ za otključavanje vrijedne nagrade – 62 bitkoina, danas vrijedne oko 1,75 miliona dolara.

 

Kovčeg s blagom

 

Prvi svemirski putnik koji tada stigne do rovera imaće priliku da pročita taj ključ i iskoristi ga da otvori virtuelni „kovčeg s blagom“. Kada će to biti i koliko će tada vrijedeti 62 bitkoina, možemo samo da nagađamo.

Prije lansiranja misije, koja se očekuje na raketi SpaceX u posljednjem kvartalu ove godine, organizatori lova na blago će prodati liniju NFT-a, a prihod će finansirati slanje nagradnog paketa na Mjesec. Detalji o cijelom projektu Nakamoto_1 objavljeni su na njihovoj web stranici.

Organizatori kažu da je njihova potraga za svemirskim blagom projekat koji ima za cilj da popularizuje Web3 tehnologiju, kao i inspiraciju nove generacije istraživača svemira.

„Kada sebi postavite naizgled nedokučiv cilj, inovacija koja slijedi može biti nevjerovatna. Naš cilj je da inspirišemo ljude da izgrade zajednicu koja će otključati novo poglavlje istraživanja“, rekao je Joe Vezzani, direktor LunarCrush-a.

Vezzani je dodao: „Naš vizija je da studenti, grupe, kompanije, pa čak i DAO (decentralizovane autonomne organizacije) rade zajedno kako bi stigli na Mjesec i podijele nagradu. To će biti kao zlatna karta Wilija Wonke u doba Web3.“

Privatni ključ će biti ugraviran na čip, koji će potom biti postavljen na lunarni rover. Proces stvaranja će biti takav da niko neće znati taj ključ, tj. postaće dostupan samo onome ko ga nađe na Mjesecu.