HMD Global, kompanija koja stoji iza legendarnog brenda Nokia, nedavno je dodala novi pametni telefon u C12 liniju. Nokia C12 Plus je uređaj početnog nivoa koji je predstavljen u martu ove godine, pridruživši se modelima vanilla i Pro.

Ovaj pametni telefon se nalazi u sredini po rangu u C12 liniji. Nudi manju bateriju od Pro verzije (4.000 mAh prema 3.000 mAh), ali sa drugačijom konfiguracijom memorije. Nokia C12 Pro je dostupna u konfiguracijama od 2GB/64GB i 3GB/64GB, ali Nokia C12 Plus dolazi u jednoj konfiguraciji od 2GB/32GB. Međutim, ima slot za microSD karticu za proširenje memorije do 256 GB.

Uređaj pokreće neimenovani Unisoc osmojezgarni CPU, sa četiri jezgra koja imaju maksimalnu frekvenciju takta od 1,6 Hz. Ovo sugeriše da Nokia C12 Plus pokreće isti čip kao i vanilla i Pro modeli – SC9863A1.

Pročitajte još: Pogledajte listu mobilnih telefona koji su na meti hakera

Ekran je 6,3″ HD+, a kamere su 8MP pozadi i 5MP sprijeda. Uređaj radi na Androidu 12 (Go Edition) i ima 3,5mm priključak za slušalice i microUSB port.

Nokia C12 Plus košta 100 USD/90 EUR u Indiji, što može izgledati malo čudno s obzirom na Nokia C12 Pro sa više RAM-a (3 GB) i prostora za skladištenje (64 GB) košta samo 90 USD/85 EUR u zemlji. Ipak, to je uređaj sa dobrim odnosom cijene i kvaliteta sa mnoštvom funkcija koje treba ponuditi.

U ovom trenutku nije jasno kada će telefon krenuti u prodaju. Očekujemo da će HMD Global uskoro objaviti detalje o dostupnosti. Ovaj početni uređaj je odlična opcija za one koji traže jeftin pametni telefon sa solidnim specifikacijama. Nudi pristojne performanse, dobro trajanje baterije i dosta prostora za skladištenje. Možda nije moćan, ali je definitivno odličan izbor za one koji traže jednostavan uređaj sa osnovnim karakteristikama