Hyundai predstavio Tiger X1, prototip hodajućeg robotskog vozila koji je nasljednik Elevate koncepta

 

Koncep za koji u Hyundai-ju smatraju da bi mogao u budućnosti biti koristan za autonomno savladavanje teških terena spaja automobilsku i robotsku tehnologiju naziva se Tiger (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot).

On spada u grupu „ultimativnih vozila za mobilnost“ koju su, očigledno, u ovoj kompaniji upravo kreirali.

Tiger X1 je nasljednik koncepta Elevate, prikazanoga na CES-u 2019. godine. Od njega se razlikuje po tome što nije zamišljen da prevozi putnike.

carVertical banner - sponsored

Tiger koncept

Ovo vozilo u potpunosti je autonomno i u njemu nema mjesta za ljude. Napravljen je za razne vrste tereta koje može prevoziti (ili prenositi) preko zahtjevnih ruta, van puta, pa čak i na – drugim planetima.

 

Bespilotno vozilo za Zemlju i svemir

 

Hyundai-jev New Horizons Studio u Kaliforniji osmislio je Tiger X1 kao platformu za istraživanje udaljenih i nedostupnih predjela.

On se može voziti na točkovima. Budući da su oni postavljeni na „nogama“, Tiger X1 je sposoban i da „hoda“. Tačnije, može da prekorači velike prepreke koje mu se nađu na putu.

Kao takav mogao bi da se koristi i kao Mjesečev ili Marsovski rover. Tamo bi mogao autonomno da savladava prepreke, obavlja razne zadatke, i – kao što mnogi za svoje koncepte govore – „redefiniše budućnost transporta“.

Svaka noga ovog vozila ima šest „zglobova“ točkova, pa se može okretati, micati i mijenjati oblik na velik broj načina. Isto tako svi točkovi su pogonski, pa se Tiger X1 može kretati u svim smjerovima. To omogućava ukupno 28 motora s 28 pripadajućih senzora na četiri njegove „noge“.

Tiger X1 je opremljen naprednim kamerama i senzorima za posmatranje i snalaženje u prostoru. Pogon mu je električni, a na razvoju je učestvovala i kompanija Autodesk poznata po svojim softverskim rješenjima za inženjere.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.