Apple čini vaš iPhone uređaj bezbjednijim dodavajući novu funkciju pod nazivom Stolen Device Protection

 

Apple priprema još jednu bezbjednosnu funkciju pod nazivom Stolen Device Protection (Zaštita od ukradenih uređaja) za iPhone. Nedavno je došlo do značajnog porasta krađa iPhone-a. Lopovi čekaju da korisnik unese svoj PIN, zatim ukradu telefon i zaključaju korisnika iz svojih naloga.

Bez uključene Stolen Device Protection, lopovi sa vašom šifrom mogu promijeniti vašu lozinku Apple ID-a, i totalno vam onemogućiti kontrolu uređaja. To omogućuje lopovima da isključe opciju „pronađi moj uređaj“ koja je ključna za brisanje uređaja i idealna za novog korisnika. Lopov tada može prodati uređaj kao korišćen.

Ovo je navelo Apple da se uključi i uvede novu funkciju dizajniranu da zaštiti korisnike ako im telefon bude ukraden.

Opcija koju korisnik treba sam da uključi dostupna je u beta verziji iOS-a 17.3. Beta verzija je trenutno dostupna samo za razvojne programere. Nova funcija radi tako što kombinuje lokaciju, biometrijske skenove i vremenska kašnjenja. To će sve omogućiti korisnicima da blokiraju napadača i zaštite svoje podatke.

 

Šta je Stolen Device Protection?

 

Zaštita od ukradenih uređaja za iPhone štiti vaše račune ako neko ukrade vaš iPhone i takođe ima pristup vašoj lozinki. Ako neko ukrade vaš iPhone bez pristupa vašoj šifri, ova funkcija neće učiniti ništa. I iako nije sjajno da vam telefon ikada ukradu, bez šifre, lopov ne može mnogo učiniti s vašim uređajem. Ako imaju šifru, tu se pokreće nova funkcija.

Evo šta radi:

  • Telefon će da zahtijeva Face ID da bi mogao vidjeti sačuvane lozinke
  • Promjena određenih privatnih postavki, kao što je lozinka za Apple ID, ima bezbjednosno kašnjenje
  • Ako je vaš telefon kod kuće, na poslu ili na drugoj poznatoj lokaciji, neće biti kašnjenja
  • Jednostavno rečeno, kada je iPhone na nepoznatoj lokaciji, sigurne funkcije kao što su lozinke, prijavljivanje za Apple karticu, isključivanje Izgubljeni način rada, brisanje iPhone-a i korišćenje načina plaćanja zahtijevaće biometriju — i neće raditi sa zamjenskom šifrom.

Nedostatak je to što ne možete da koristite šifru za otključavanje svojih stvari kada ste odsutni od kuće ili posla. Ovo bi trebala biti rijetka pojava jer nije uobičajeno da neko ukrade vaš iPhone dok ima pristup vašoj lozinki.

Međutim, ako provodite mnogo vremena na prometnim javnim mestima, to bi se moglo dogoditi, a omogućavanje ove funkcije moglo bi da vas uštedi od daljeg bola i patnje (jer je krađa vašeg skupog telefona dovoljno loša). Na vama je da odlučite da li je dodatna bezbjednost vrijedna toga da nemate pristup zamjeni lozinke kada ste napolju.

 

Skeniranje lica

 

Sa novom funkcijom uređaj će da zahtjeva skeniranje lica ili otisak prsta ako je korisnik van poznate lokacije poput kuće ili posla. Takođe će da zahtjeva jednosatno čekanje prije promjene lozinke Apple ID-a na uređaju. Nakon sata, i dalje će tražiti skeniranje lica ili otiska prsta prije promjene lozinke Apple ID-a. Ovo će znatno da oteža lopovima i dati vrijeme vlasniku da prijavi iPhone kao ukraden, blokirajući napadača.

Stolen Device Protection slično funkcioniše i sa Apple-ovim bezbjednosnim podešavanjima. Dodavanje ključeva za oporavak ili ažuriranje provjerenog telefonskog broja nalaze se među načinima na koje lopovi mogu upotpunosti da isključi vlasnika. Kao i u drugim oblastima, sa uključenom novom funkcijom, telefon će da traži dva biometrijska skena u razmaku od jedan sat ako je vlasnik van proverenih lokacija.

Zatim što se tiče lozinki iCloud Keychain, Apple-ov integrisani menadžer lozinki, će da zahtjeva skeniranje lica ili otisak prsta. Šifra neće biti rezervni plan za neuspjele biometrijske skenove kada je aktivirana Stolen Device Protection.

Apple planira da podstakne korisnike da uključe ovu opciju u iOS 17.3. Kompanija je sada prvo lansirala beta verziju, a korisnici će ipak morati da sačekaju bar nekoliko sedmica prije nego što je isprobaju.

 

Kako omogućiti Stolen Device Protection?

 

Nakon što na svom iPhone-u instalirate iOS 17.3, proces uključivanja zaštite od ukradenih uređaja je jednostavan.

Evo procesa, korak po korak:

  • Otvorite aplikaciju Postavke na svom iPhone uređaju
  • Pomaknite se prema dole i dodirnite Face ID & Lozinka
  • Unesite svoju lozinku da uđete u ovo područje
  • U okviru Stolen Device Protection, dodirnite Uključi zaštitu

Kada se uključi, imaćete dodatni sloj bezbjednosti na svom iPhone-u, koji će vam pružiti malo dodatne udobnosti sljedeći put kada budete vani sa svojim skupim uređajem.

Međutim, pored ove dodatne bezbjednosti, vodite računa o svom telefonu, jer iako će ova funkcija zaštititi vaše podatke, neće učiniti ništa da vratite vaš telefon. Opet ćete morati da kupite novi…

(IT mixer)