Microsoft-ov plan da ukine podršku za operativni sistem Windows 10 dovešće do bacanja u smeće oko 240 miliona personalnih računara (PC)

 

Odluka Microsoft Corporation da ukine podršku za operativni sistem Windows 10 do oktobra 2025. godine mogla bi da rezultira značajnim povećanjem elektronskog otpada.

Procjenjena težina elektronskog otpada iz tih računara je oko 480 miliona kilograma, što je usporedivo sa težinom 320.000 automobila, saopštio je Canalis Research.

Iako bi mnogi računari mogli biti funkcionalni godinama nakon prestanka podrške za Windows 10, Canalis upozorava da bi tražnja za uređajima bez bezbjednosnnih ažuriranja mogla biti mala.

Microsoft je najavio plan za obezbjeđivanje bezbjednosnih ažuriranja za Windows 10 uređaje do oktobra 2028. godine po cijeni koja i dalje nije objavljena.

Ako struktura cijena za proširenu podršku za Windows 10 odražava prošle trendove, migracija na novije računare mogla bi biti isplativija, rekao je Canalis.

Microsoft-ova sljedeća generacija operativnog sistema se očekuje da donese naprednu tehnologiju vještačke inteligencije na računare.

 

Reciklaža kao rješenje?

 

U međuvremenu, napredak u tehnologiji recikliranja nudi određenu nadu u ublažavanju uticaja na okolinu. Hard diskovi iz personalnih računara i servera recikliraju se kako bi se izdvojili materijali za upotrebu u motorima električnih vozila i proizvodnji obnovljive energije.

Peter Afiuny, glavni komercijalni direktor kompanije „Noveon Magnetics“, istakao je potencijal prenamjene dotrajalih računara u magnete, koji pokreću održive tehnologije poput električnih vozila i vjetroturbina.

Baterije se mogu reciklirati gotovo beskonačno, što omogućuje upotrebu metala kao što su litij, kobalt, nikal i bakar. Ovaj proces recikliranja može igrati ključnu ulogu u rješavanju rastuće svjetske potražnje za električnom energijom i održivim tehnologijama.

(IT mixer)