U Kaknju u Bosni i Hercegovini u utorak je svečano pušten  u funkciju E-kontejner, namjenski kontejner za elektronski otpad, objavljeno je na internet stranici Opštine Kakanj

 

Svečano je otvoren E-Kontejner u Kaknju, a prizor u toj bh. opštini neke je podsjetio na scene iz nekadašnje humoristične emisije Top lista nadrealista.

E-Kontejner je kontejner namijenjen bacanju elektronskog otpada. Nabavljen je nakon što su opština Kakanj i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD raspisali tender.

U E-Kontejner moći će se ubacivati IT oprema i oprema za telekomunikacije, elektronski uređaji, alati i svi drugi uređaji koji su radili uz pomoć električne energije ili baterija te rashladni uređaji. Sav otpad koji se prikupi biće preuzet od ovlašćenog otkupljivača – ZEOS sistema.

Osim e-Kontejnera, javnosti je predstavljena i Eko-učionica koja se nalazi u dvorištu tamošnje srednje tehničke škole, ali će je koristiti i okolne škole. Cilj učionice je održavanje satova u prirodi, što je posebno značajno u vrijeme korona virusa.

Video otvaranja E-Kontejnera (možda je pokretanje u pogon bolji izraz, s obzirom da se kontejneri otvaraju na dnevnoj bazi op.a.) može se vidjeti u videu ispod.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.