BT i Toshiba su postavili kvantnu mrežu koju je nemoguće hakovati

 

Kvantna mreža koristi strimove fotona za šifrovanje osjetljive komunikacije. Probno ispitivanje mreže, koja je prva ove vrste u Velikoj Britaniji, prenijeće podatke između dva inženjerska postrojenja u Bristolu, koristeći ključeve za šifrovanje koji se prenose kao „kodirane“ čestice svjetlosti.

Kvantna mreža od 6 kilometara koja povezuje National Composites Centre (NCC) i Centre for Modelling and Simulation (CFMS) koristiće Toshibinu Quantum Key Distribution (QKD) za obezbjeđenje saobraćaja podataka koji se šalje između dvije lokacije putem BT-ove Openreach optičke infrastrukture.

 

Multipleksiranje

 

QKD se koristi za distribuciju tajnih digitalnih ključeva. Oni se mogu koristiti zajedno sa algoritmom za enkripciju i to bilo za kriptovanje ili za autentifikaciju kodiranih informacija. Tehnološko rješenje koje su razvili BT i Toshiba omogućava prenos kvantnih ključeva i mrežnih podataka u fotonskom strimu duž istog optičkog kabla. Koriste tehniku koja se naziva multipleksiranje. Ova tehnologija bi mogla da omogući slanje kvantno šifrovanih podataka na udaljenost do 120km.

U najavi je prvo razmještanje QKD u Velikoj Britaniji. Međutim, Toshiba je testirala svoju tehnologiju i u Japanu i u SAD-u, gde se QKD koristi za obezbjeđivanje osjetljivih podataka za organizacije zdravstvene i finansijske službe.

Još jedan novi element ispitivanja BT i Toshiba je taj što koristi standardno fiberoptičko rješenje koje isporučuje BT Openreach, a na njemu je instaliran QKD. Multipleksiranje filtrira digitalni šum uzrokovan uobičajenim signalima podataka i omogućava slanje i kvantnih signala i podataka konvencionalne mreže istim kablom, što znači da nije potrebna dodatna infrastruktura.

Ovo bi moglo ponuditi isplativo rješenje za telekom operatore koji se nadaju da će uvesti kvantnu kriptografiju u svoje mreže ili za one koji žele da je ponude kao uslugu kupcima usmjerenim na privatnost.

(PCPress)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.