Facebook je obrisao više od 6,500 stranica i grupa povezanih sa militarizovanim društvenim pokretima, otkako je kompanija najavila da će izvršiti akciju protiv takvih ljudi na svojoj platformi.

Prema novim pravilima, Facebook je rekao da će ukloniti naloge povezane sa QAnonom, militarističkim grupama i drugim vanmrežnim anarhističkim grupama, kao i one koji razgovaraju o potencijalnom nasilju.

Kompanija je takođe rekla da će preduzeti korake da ove grupe budu manje vidljive u aplikacijama.

Direktor za borbu protiv terorizma i opasnih organizacija u Facebooku je rekao da je kompanija identifikovala više od 300 organizacija i uklonila hiljade stranica i grupa kao rezultat ažuriranih pravila. Još uvijek nije otkriveno tačno sa kojim grupama je povezano uklanjanje.

Ova pravila su se našla pod lupom prošlog mjeseca nakon što Facebook nije uspio da ukloni stranicu događaja koja je tražila oružani odgovor na proteste u Viskonsinu, uprkos tome što je više korisnika prijavilo problem.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je to kasnije nazvao operativnom greškom. U budućnosti se očekuje dalje brisanje svih potencijalno opasnih i agresivnih stranica i grupa.

(pcpress.rs)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.