Teroristi iz tri velike terorističke organizacije – Hamasovo vojno krilo „brigade Al-Kasama“, Al Kaida i Islamska država – odlučili su da organizuju donacije i prikupe nešto novca za svoje akcije

 

Pomoću društvenih mreža i zvaničnih internet stranica, teroristi su od svojih istomišljenika tražili donacije u obliku bitkoina. Međutim, dobro zamišljenu ideju otkrile su američke vlasti i krenule u akciju, prenosi portal Zimo.

Kako su saopštili iz američkog Ministarstva pravde, vlasti su uspjele da preuzmu kontrolu nad jednom od stranica i preusmjere uplate umjesto u virtuelni novčanik Hamasa, u svoj virtuelni novčanik.

S druge strane, pripadnici Al Kaide tražili su donacije za kupovinu novog oružja i to putem aplikacije za dopisivanje Telegram. Pripadnici Islamske države su koristili svoju internet-stranicu i Facebook kako bi prodavali lažnu zaštitnu opremu za Kovid-19 i tako prikupili sredstva, piše Rojters.

„Ništa nije bilo skriveno. Teroristi su mislili da su zaštićeni jer aplikacije koriste enkripciju“, rekao je za Rojters jedan od američkih agenata.

Epilog cijele akcije je na stotine zaplijenjenih računa za kriptovalute, četiri internet stranice, isto toliko Facebook profila, ali i ukupno 2 miliona dolara u kriptovalutama.

Kako su se pohvalili u Ministarstvu pravde, to je najveća zaplijena kriptovaluta povezanih sa terorizmom. U akciju su bili, uz Ministarstvo, uključeni i agenti organizacija FBI, Homeland Security i IRS.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.