Imam Windows 10, i on ima u sebi integrisan Windows Defender, zašto mi onda treba drugi antivirus? Jedno je od najčešćih pitanja korisnika Windows 10 operativnog sistema. Microsoftov OS je toliko popularan da čini ozbiljno primamljivu metu autora zlonamjernog softvera, tako da je pitanje dodatne sigurnosti zaista opravdano. Međutim, ono što trebate imati na umu, ni jedan antivirusni program na svijetu ne može vam osigurati 100% zaštitu. Sve zavisi od naših potreba i poznavanja materije da se sami zaštitimo. Sada da vidimo li je dodatni antivirus ptreban za Windows 10 i kome…

 

Velika meta

 

Windows 10 je najkorišćeniji desktop operativni sistem na svijetu, a kao OS izbor za mnoštvo PC računara svuda predstavlja širok i sočan cilj autorima zlonamjernog softvera.

Jednostavno, ako neko napiše komad zlonamjernog softvera koji koristi Windows 10, vani postoji puno potencijalnih ciljeva na kojima bi mogao završiti taj isti softver. Dakle, nije iznenađenje da su korisnici Windowsa (uključujući i one koji su još uvijek na Windows 7) najveća meta autora zlonamjernog softvera.

Sada je tačno da u posljednje vreme zlonamerni akteri više pažnje posvećuju Apple-ovoj Mac platformi, ali Windows je i dalje operativni sistem koji je najviše ugrožen, naravno. Osobito kada je riječ o zlonamjernom softveru, pri čemu Mac prijetnje imaju tendenciju da liče na potencijalno neželjene programe (poznate kao PUP) ili adware. Ogromna većina stvarno zlonamernih stvari baca se na Windows mašine.

 

Nivo prijetnje

 

Prema najnovijem izvještaju o stanju zlonamjernog softvera koji pokriva 2019. godinu iz Malwarebytesa [PDF], količina otkrivanja zlonamjernog softvera može ostati na istoj razini kao i prošle godine, ali i dalje je to velika količina – a ono što je zabrinjavajuće je da su ove prijetnje postale sofisticiranije i opasnije. (Imajte na umu da su druge kompanije za sigurnost ukazale na porast zlonamjernog softvera tokom 2019. godine, poput Kasperskog).

Jasno je da na internetu ne postoji nedostatak opasnosti, jer Malwarebytes primjećuje da adware i trojanci ostaju glavni problem za Windows mašine. Nadalje, postoji uznemirujuće povećanje upotrebe „HackTools“, koji su kao što i ime sugeriše alati koji olakšavaju hakovanje kompjutera, a sada se koriste protiv potrošača (a ne samo poduzeća), s povećanjem od 42% u poređenju s prethodnom godinom.

Ransomware ili ucjenjivački zlonamjerni softver ostaje prijetnja vašim datotekama, iskorištavajući krize u stvarnom svijetu kako bi pokušali zavarati lakovjerne korisnike, i tako široko rečeno, priroda Windowsa 10 kao velika meta zlonamjernog softvera i rastuća sofisticiranost prijetnji su dobri razlozi zašto biste trebali pojačati odbranu svog kompjutera dobrim antivirusom.

 

Windows Defender?

 

Dakle, do sada smo utvrdili potrebu za antivirusom na Windows 10 operativnom sistemu. Ali da li je zašto je potreban dodatni kada već dobijamo jedan prilikom same instalacije Windows sistema.

Naime, uz Windows 10 dobijate zadanu zaštitu u smislu Windows Defender antivirusnog programa. Dakle, to je u redu, i ne trebate brinuti o preuzimanju i instaliranju antivirusa treće strane, jer će Microsoftova ugrađena aplikacija biti dovoljno dobra. Je li tako?

Pa, da i ne. Windows Defender nekada je bio nešto što se u sigurnosnim krugovima može nasmijati, ali sve što je sada u prošlosti. Današnji Windows Defender zapravo je robusna aplikacija koja zaista može odbraniti vaš PC istinski svojim imenom i zapravo je postigla nekoliko impresivnih rangiranja u izvještajima nezavisnih testnih laboratorija.

Međutim, istina je da iako je Windows Defender dovoljno čvrsto rješenje na koje se možete osloniti, postoje antivirusne aplikacije treće strane koje nude više funkcionalnosti i još uvijek su besplatne – samo treba malo napora za instaliranje i podešavanje.

Dakle, ako možete izdvojiti malo vremena, vrijedno je instalirati neku od vodećih besplatnih antivirusnih aplikacija koja će zamijeniti Windows Defender kako bi i dalje dobili više funkcija i bolju sigurnost – a doista izbjegli potencijalni rizik u smislu Microsoft ukine Defender, što se desilo nekoliko puta u nedavnoj prošlosti.

Također je vrijedno razmotriti da ako želite znatno poboljšati razinu sigurnosti na vašem PC računaru s dodatnim slojevima obrane poput anti-ransomware zaštite ili dodate zaštitu web pretraživanja, možda biste željeli razmisliti i o plaćenom antivirusu.

 

Da li mi zaista treba antivirus za Windows 10?

 

Koji god odlučite, ali činilo bi se mudrim izborom nabaviti antivirus za Windows 10 i uložiti napor da nadogradite sa defaultnih nivoa sigurnosti koje pruža Windows Defender. Uostalom, dovoljno je jednostavno preuzeti pristojnu besplatnu aplikaciju koja će vam pomoći da još sigurnije budete na mreži. Sa druge strane oprez. Nisu sve besplatne aplikacije „besplatne“, ako ne znate šta radite a nemate neke ekstra vrijedne podatke na računaru, Windows Defender bi mogao biti sasvim dovoljan za vas. Nekad je i slabiji antivirus bolji nego jači a loše iskonfigurisan ili još gore NE-ažuriran.

(IT mixer / Techradar)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.