Interesovanje za Starlink internet konstantno raste, a nekoliko stotina hiljada korisnika već se prijavilo za novi servis

 

Na Reddit forumu za Starlink internet nedavno su otkrivene i brzine koje će ponuditi novi servis, pa su zainteresovani mogli da vide da se termin „super-brzi internet“ temelji na stvarnosti.

Prve dve serije satelita lansirane su u maju i novembru 2019. SpaceX planira da u narednih pet godina u Zemljinu orbitu lansira ukupno 12.000 jedinica. One će poslužiti kao takozvano „sazviježđe“ satelita koje će ponuditi do sada neviđene internet performanse.

Do sada je lansirano skoro 600 satelita. Kompanija je nedavno objavila i podatke o ubrzanoj proizvodnji, te o tome da će sa Starship letjelicom u kosmos moći da se šalje po 440 satelita odjednom.

Sada se vidi da i brzine obećavaju, mada eksperti upozoravaju da podaci u prvim fazama razvoja uvek obećavaju više od onoga što će se zaista dogoditi.

Uz pomoć Ookla Speedtest aplikacije ustanovljeno je da se brzine kreću od 60 Mbps za preuzimanje podataka sa interneta a računar (Downstream), te 17.7 Mbps za otpremanje podataka na internet (Upstream).

Mreža trenutno pokriva samo sjeverni dio Sjedinjenih Američkih Država, te južni dio Kanade, a brzine su testirane u Vašingtonu.

(PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.