Robot sa vještačkom inteligencijom je za samo šest sati uspješno završi zadatak, mnogo manje nego što je ljudima bilo potrebno da pobjede

 

CyberRunner, robot sa vještačkom inteligencijom, naučio je kako da igra igru lavirinta, koristeći svoje robotske ruke da kontroliše dva dugmeta i kameru koja koristi kompjuterski vid da prepozna put metalne lopte na pokretnoj tabli lavirinta, piše forbes.com.

AI mašine koje mogu da pobijede ljude u složenim strateškim igrama kao što su šah i go postaju skoro uobičajene, ali do sada vještačka inteligencija nije bila u stanju da se takmiči sa čovječanstvom u fizičkom domenu. Međutim, Raffaello D’Andrea, profesor na švajcarskom ETH Cirihu i osnivač i izvršni direktor startapa Verity fokusiranog na bespilotne letjelice, tvrdi da je to promijenio.

U lavirintu, robot može da razvije svoje fine motoričke sposobnosti za prostorno razmišljanje. Uči kroz iskustvo i koristi algoritam učenja da bi postao bolji u igri. Zatim prepoznaje strategije, pa čak i savladava kako da koristi svoje motoričke ruke, vještinu koja se poboljšava sa svakom upotrebom.

 

Robot učio na sopstvenim greškama

 

Igra zahtjeva dobru koordinaciju oko-ruka, mnogo iskustva i precizne pokrete, koje je robot dobro savladao, a čak je otkrivao prečice i uspješno preskakao dijelove lavirinta, što se takođe može podvesti pod „varanje“. Preko kamere koja gleda u lavirint skupljao je iskustvo i učio na sopstvenim greškama. Ovako algoritmi uče kako sistem funkcioniše i kako se ponaša da bi stekli dublje razumijevanje igre i otkrili pobjedničke strategije.

Trebalo mu je samo šest sati da uspješno završi zadatak, mnogo manje nego što je ljudima bilo potrebno da pobjede. Robot sa vještačkom inteligencijom je takođe nadmašio prethodno najbrže zabilježeno vrijeme, koje je postigao izuzetno vješt čovek, za više od šest odsto, rekli su istraživači. Rekord Larsa Gorana Danijelsona je 15,41 sekundu, a sa trona ga je skinuo švajcarski robot koji je igru završio za 14,48 sekundi.

„Vjerujemo da je ovo idealna platforma za testiranje mašinskog učenja i istraživanja vještačke inteligencije u stvarnom svijetu“, rekao je jedan od istraživača, profesor Raffaello D’Andrea.

Istraživači su takođe naveli da će projekat biti dostupan na web stranici. „Za manje od 200 dolara, svako može da se uključi u najsavremenija istraživanja vještačke inteligencije. Štaviše, kada hiljade CyberRunner-a budu izašli u stvarni svijet, biće moguće učestvovati u eksperimentima velikih razmjera, gdje se učenje odvija paralelno, na svjetskom nivou“, rekao je D’Andrea.

D’Andrea vjeruje da će korišćenje open source koda otključati široko usvajanje njegove tehnologije mnogo brže nego da je zadrži za sebe, u korist svih organizacija, uključujući Verity. „Naši najveći konkurenti nisu druge kompanije u našem prostoru, već ukorjenjene tehnologije koje dominiraju našim domenom“, tvrdi on.

(IT mixer)