Ilon Mask se pohvalio novom generacijom robota Optimus na kojoj su napravljena brojna poboljšanja i već sada izgleda kao skoro finalizovan proizvod

 

Tesla je predstavio najnoviju inovaciju – Optimus Gen 2, visoko naprednog humanoidnog robota dizajniranog za obavljanje složenih zadataka sa ljudskom preciznošću.

Optimus, takođe poznat kao Tesla Bot, mnogi ga nisu shvatali ozbiljno (osim okorjelijih Teslinih obožavatelja) i to s dobrim razlogom. Kada je prvi put najavljen, činilo se da je to polupečena ideja izvršnog direktora Ilona Maska sa plesačicom prerušenom u robota za vizuelnu pomoć. Nije pomoglo ni to što je sa velikom pompom Ilon Mask na AI danu 2022 predstavio prototip humanoidnog robota Optimus. U to je vrijeme Tesla imao vrlo rani prototip koji nije izgledao previše impozantan. Jedva se mogao šetati i mahati. To je otprilike bilo to.

Svi znaju koliku vrijednost predstavlja humanoidni robot, koji bi mogao biti dovoljno svestran da jeftino zamijeni ljudski rad, ali mnogi sumnjaju da je to moguće ostvariti u kratkom roku.

 

Optimus Gen 2

 

Da bi razvila novu generacija robota Optimus kompanija Tesla je iskoristila svoje znanje i stručnost u područjima poput električnih motora, baterijske tehnologije i vještačke inteligencije koju su razvili za svoj program autonomne vožnje pa su na dobrom putu da jednom, možda i ranije nego se to očekivalo, njihovi roboti polako počnu da učestvuju u nekim ljudskim aktivnostima.

Optimus Gen 2 robot, kako je vidljivo iz objavljenog videa, sada je za 30 procenata brži u odnosu na prethodnika, a povećanju brzine hodanja pomoglo je i smanjivanje težine od deset kilograma.

Iz Tesle naglašavaju i poboljšani balans Optimusa, što možemo da vidimo i po načinu na koji radi čučnjeve, a veliki napredak napravljen je i sa načinom na koji pomjera ruke, odnosno šake i prste. Dok nama nije problem da podižemo predmete i primjenjujemo dovoljan stisak da bi predmet podigli, a da ga pri tome ne oštetimo ili razbijemo, za robote je to prilično komplikovan zadatak. Ali kako vidimo na primjeru s jajetom, Optimus se odlično snalazi i sa balansiranjem prstima.

Tesla će nastaviti sa dodatnim razvojem i testiranjem ovog robota, a prema Electrek-u, ne bi trebalo da prođe previše vremena pre nego što ova kompanija počne da ga koristi u svojim proizvodnim procesima.

U budućnosti, kada se robot pokaže sposobnim i za komplikovanije zadatke, kompanija namjerava da ga ponudi na tržištu. Potražnja za njim trebalo bi da bude velika, odnosno ogromna, barem prema navodima izvršnog direktora kompanije. Kada je nedavno govorio o Optimusu, još prije demonstracije nove generacije, Ilon Mask je rekao da njihov robot izuzetno potcijenjen, a potražnja za njim bi mogla iznosi čak 10 do 20 milijardi primjeraka.

Teslin cilj je da humanoidni roboti prvo zamjene ljude na određenim opasnim i poslovima koji se ponavljaju, dok bi jednog dana mogli da služe i kao naši kućni pomoćnici, obavljaju kupovinu za nas i slično. Ali jasno, uprkos velikom napretku robotike, od tog dana smo još prilično udaljeni.

(IT mixer)