Prva svjetska fabrika za proizvodnju humanoidnih robota trebala bi biti otvorena ove godine u Salemu u Oregonu u SAD.

Riječ je o kompaniji Agility Robotics, koja je saopštila da su pripreme za otvaranje proizvodnje jedinice RoboFab u punom zamahu. Fabrika se počela graditi prošle godine.

„Otvorenje naše fabrike označava ključni trenutak u istoriji robotike, početak masovne proizvodnje komercijalnih humanoidnih robota“, izjavio je Damion Shelton, direktor i suosnivač kompanija Agility Robotics, prenosi Klix.

Ova fabrika će moći proizvoditi 10.00 robota godišnje. Kompanija je 2020. godine predstavila dvonožnog bezglavog robota pod nazivom Digit, kojeg je sama dizajnirala i proizvela te time napravila značajan korak naprijed u svijetu robotike, posebno u kada je riječ o robotima koji se kreću pomoću nogu te humanoidnom dizajnu.

„Digit smo napravili tako da riješi probleme današnje radne snage poput povreda, burnouta, nedostatka radne snage i slično, a sve s krajnjom vizijom omogućavanja ljudima da ‘više budu ljudi’. Kada razvijate novu tehnologiju da unaprijedite društvo, najvažnija prekretnica je mogućnost proizvodnje te tehnologije u razmjerima u kojim ona može imati stvaran i širok utjecaj“, dodao je Shelton.

Fabrika ima kapacitet da na godišnjem nivou proizvodi 10.000 naprednih robota Digit. U prvoj godini nakon otvaranja fabrike plan je proizvesti nekoliko stotina robota. Kada bude potpuno operativna, RoboFab fabrika će imati više od 500 radnika.