Meta je lansirala svoju novu multi-profilnu opciju , koja će omogućiti korisnicima da kreiraju više ličnih Facebook profila kako bi istražili različite interese, podijelili različite sadržaje s različitom publikom

 

Facebook uvodi mogućnost legitimnog otvaranja više profila, povezane sa onim osnovnim. Koristeći novu opciju “Kreiraj drugi profil”, sada ćete moći sastaviti prilagođene profile zasnovane na interesima, tako da se možete uključiti u širi spektar interesovanja i izgraditi posebnog prijatelja, liste i feed-ove.

Možete kreirati do četiri dodatna lična profila u aplikaciji, svaki sa svojim korisničkim imenom i feed-om, što će pomoći u održavanju nivoa odvojenosti i privatnosti, a takođe bi moglo pomoći korisnicima da se osjećaju ugodnije kada dijele više o svojim interesima.

Oni su namijenjeni da omoguće korisnicima da „organizuju svoje iskustvo” na društvenoj mreži. Na primjer, ako želite da imate jedan profil za lične, a drugi za poslovne potrebe, sada ćete to moći da postignete, bez potrebe da se odjavljujete sa jednog profila i prijavljujete se na drugi. Promjena aktivnog profila biće jednostavna, samo klikom na sliku profila u podešavanjima, a za trenutak ćete pristupiti Facebook-u sa drugog profila.

Svaki od profila će vam omogućiti da imate drugačiji krug prijatelja, učestvujete u različitim grupama i „lajkujete“ različite stranice, interesovanja i slično. Ovaj potez u Meti pravdaju uspješnim pokretanjem iste funkcije na Instagramu i prošlogodišnjim testiranjem na samom Facebook-u.

 

Zasebno sanduče za poruke

 

Kada je riječ o dodatnim funkcijama, novi (sekundarni) profili će u početku imati zasebno sanduče za poruke iz Messenger-a, ali neće imati pristup sistemima kao što su Facebook Dating ili Marketplace. Podešavanja privatnosti će moći da se uređuju za svaki profil posebno, a prijatelji jednog profila neće vidjeti da isti korisnik ima druge profile.

Politika autentičnosti, koju Facebook i dalje primijenjuje, ostaće na snazi. Tako će glavni korisnički profil morati da ima „legalno“ ime, tj. onaj koji korisnik ima na ličnim dokumentima. Dodatni profili se mogu otvarati pod drugim imenima, ali ne smijete da se lažno predstavljate sa njima. Na primjer, da se pretvarate da ste druga (postojeća) osoba ili lažno mijenjate svoje godine, lokaciju i druge podatke. Osobe koje otvaraju lažne profile i često krše pravila ponašanja na Facebook-u neće moći da otvaraju dodatne profile.

(IT mixer)