Na Facebook-u i Instagramu je veoma lako napraviti lažni profil, dovoljno je da znate ime i prezime osobe i da imate njenu fotografiju, ali ne očajavajte jer ga uvijek možete prijaviti direktno kompaniji koja obrađuje vaše podatke

 

Facebook i Instagram korisnički profili koji imitiraju druge osobe ili još gore i imitiraju vas, nisu dozvoljeni, i zbog toga bi trebalo odmah prijaviti lažni profil kad ga primjetite jer je sigurno napravljen sa zlom namjerom.

Nevjerojatno je kako lako možete nekome falsifikovati život i u njegovo ime slati lažne poruke drugim osobama. Sve je to moguće otvaranjem lažnih profila na društvenim mrežama. Obzirom da pri otvaranju profila ne postoji nikakva identifikacija, kroz samo nekoliko minuta možete postati bilo ko – vaš najbolji prijatelj, poznati glumac, pjevač, političar…

Ako se tako nešto dogodilo vama, ne očajavajte. Postoji način da uklonite lažni profil sa Facebook-a i Instagrama. Primijetite li na Instagramu i Facebook-u profil koji se predstavlja kao da ste to vi, možete to da prijavite. Preporuka je da pošaljete link ili screenshot lažnog profila vašim prijateljima da isto to učine,  kako bi ga što više osoba u kratkom periodu označilo lažnim.

 

Kako prijaviti lažni profil na Facebook-u?

 

Facebook ne dopušta otvaranje lažnih profila, ali s obzirom na ogroman broj korisnika, nije čudno da se tako nešto ipak događa.

Ako je neko kreirao lažni profil s vašim podacima, potrebno je da kliknete na ovaj link

Otvoriće se stranica na kojoj je potrebno da pratite navedene korake kako bi se prijavio lažni profil.

Ako imate sopstveni profil na Facebook-u, pronađite profil osobe koja se predstavlja kao vi. Kada ga otvorite, na naslovnoj fotografiji, u donjem desnom uglu kliknite na tri tačkice (…). Odaberite opciju „Zatražite pomoć ili prijavite sadržaj“. Slijedite uputstva koja vam se pojave.

Ako nemate profil na društvenoj mreži, ispunite formular koji se nalazi na ovom linku. Slijedite uputstva kako biste uspješno prijavili lažni profil.

Za prijavu lažnog profila potrebno je da priložite skenirani lični dokument s fotografijom kako bi mogao da se utvrdi vaš identitet. U suprotnom se vaš zahtjev neće obrađivati.

 

Kako prijaviti lažni profil  na Instagramu?

 

Instagram takođe ne dopušta otvaranje lažnih profila.

Ako želite da prijavite lažni profil, kliknite na ovaj link. Tamo ćete naći uputstva.

Ako imate profil na Instagramu – potrebno je da pronađete profil koji želite da prijavite, kliknete na tri tačkice u desnom uglu (…). Odaberite Report (Prijavi), Report Account (Prijavi nalog), It’s pretending to be someone else (Pretvara se da je neko drugi), potom imate izbor opcija da li se radi o lažnom profilu s vašim podacima, nekoga koga znate, poznate osobe ili kompanije.

Ako nemate profil na Instagramu, a želite da prijavite profil otvoren na vaše ime, odaberite opciju „Ispunite ovaj obrazac“ (Fill out this form).

I Instagram će, kao i Facebook, zahtjevaće skenirani lični identifikacioni dokument s fotografijom kako bi utvrdio vaš identitet, inače neće obrađivati vaš zahtjev.

Administrator te društvene mreže nakon poslatog zahtjeva kontaktiraće vas na e-mail koji ste naveli i obavijestiće vas o onome što je učinjeno.

(IT mixer)