Facebook je na vašoj stranici omogućio blokirati određene riječi koje vas uznemiravaju i pomoći vam da imate bolje iskustvo na ovoj društvenoj mreži

 

Ako provodite previše vremena na Facebook-u mnogi komentari mogu vas dovesti u loše raspoloženje, povećati rizik od depresije i zbog čega bi možda trebalo da odlučite blokirati određene riječi na svojoj Facebook stranici.

A sad slijede loše vijesti: Ne postoji način da spriječite pojavljivanje riječi na vašem „newsfeed-u“, ali postoji nekoliko pametnih rješenja. S druge strane, možete sakriti komentar (ako sadrži riječi koje vam ne odgovaraju) na svojoj Facebook stranici. Pokazaćemo vam kako to da učinite.

Naša preporuka je da odmorite malo od Facebook-a, TikToka, Twitter-a, YouTube-a i drugih popularnih stranica. Zaboravite malo na pametni telefon, tablet, kompjuter, isključite se određeno vrijeme sa interneta i društvenih mreža. Detoksikacija na društvenim mrežama može vam učiniti mnogo toga dobroga.

Ali, ako ipak ne možete potpuno da se isključite sa Facebook-a, postoje načini da se osjećate bolje i bez potpunog ‘skidanja’ sa ove platforme. Na primjer, možete da očistite ono šta vidite na svojoj stranici. Tačnije, na svojoj stranici možete da filtrirate određene riječi koje vas uznemiravaju i pomoći sebi kako bi imali ugodnije iskustvo na Facebook-u.

Ako vas određene riječi, koje se nalaze u komentarima, nerviraju i ne želite da ih vidite, slijedite ove korake koje ćemo vam predočiti u nastavku teksta.

 

Kako isključiti određene riječi na vašoj Facebook stranici

 

Iako ne možete blokirati određene riječi na svom Facebook feed-u, možete imati veću kontrolu nad svojom stranicom. Koristite ovu strategiju da precizno odredite ključne riječi koje ne želite da vidite.

Da biste automatski uklonili štetne ili dosadne riječi sa svoje stranice, slijedite ove korake:

  • Kada se prijavite na Facebook na svom računaru, kliknite na ikonu svog profila u gornjem desnom uglu.
  • Otvoriće se padajući meni i odatle dodirnite ili kliknite na Postavke i privatnost.

Postavke i privatnost - facebook

  • Kad otvorite Postavke i privatnost kliknite na Postavke.

Postavke facebook

 

Ovo vas vodi na novu stranicu koja se prikladno zove Postavke.

  • Na lijevoj strani kliknite na opciju Privacy.

Privacy facebook

 

Kad dođete na stranicu Privacy sa lijeve strane imaćete meni: Privatnost, Profil i označavanje, javne objave, Blokiranje, Priče, Reels.

  • Vi kliknite Profil i označavanje.

Profil i označavanje - facebook

 

  • Na toj stranici odaberite opciju koja se nalazi na sredini stranice – Hide comments containing certain words from your profile (Sakrij komentare koji sadrže određene riječi iz vašeg profila).

Sakrij komentare koji sadrže određene riječi iz vašeg profila

  • Pojaviće se padajući meni. Kliknite na okvir gdje sitnim slovima piše Add words, phrases or emojis separated by commas (Dodajte riječi, fraze ili emodžije odvojene zarezima).

unijeti riječ koju ne želite da vidite u komentarima

  • Tu ćete unijeti riječ koju ne želite da vidite u komentarima. Na slici možete vidjeti da smo mi upisali zabranjene riječi. Ako želite da isključite više riječi istovremeno, umetnite zarez između njih.
  • Na kraju kliknite na Sačuvaj.

Napomena: Možda ćete primijetiti poruku koja kaže da je komentar sakriven. Odaberite dugme Unhide (Otkrij) da vidite taj komentar. Na ovaj način možete da otkrijete određene komentare. Ali svaki drugi komentar sa isključenom riječju biće blokiran dok ga vi ne otkrijete.

(IT mixer)