Društvene mreže iz dana u dan uvode promjene i tako pokušavaju da privuku i zadrže što veći broj korisnika. Ovaj put je kompanija „Meta“ najavila velike promjene na Facebook-u, a ona u fokus stavlja otkrivanje novog i zabavnog sadržaja.

Promjene su većinom fokusirane na način prikazivanja sadržaja na ovoj mreži, a dio korisnika je već dobio pristup novom Facebook-u.

 

Razlog najavljenih promjena odliv korisnika na TikTok

 

Cilj promjene, kako kažu iz kompanije, jeste, umjesto dosadašnjeg fokusa na komunikaciju između prijatelja i rodbine, korisnicima prikazati što više zabavnog sadržaja, kao i sadržaja drugih osoba i stranica koje korisnici ne prate, a sve kako bi privukli što više korisnika i povećali njihovu aktivnost na ovoj mreži.

Razlog zašto su se odlučili na taj potez jeste – TikTok, društvena mreža fokusirana na kratke video-zapise, koja je u kratko vrijeme zaprijetila Facebooku i uzela mu dobar dio korisnika, pogotovo mlađih.

Kada promjena postane dostupna korisnicima, na glavnom ekranu Facebooka, odnosno početnoj stranici, biće dostupan sadržaj koji je Cukenberg nazvao discovery engine i namijenjen je, kako i ime kaže, otkrivanju novog i zabavnog sadržaja koji je baziran na personalizovanim preporukama za koje je zaslužna umjetna inteligencija. Takođe, tu će se nalaziti i dvije opcije koje je Facebook ranije kopirao od konkurencije – stories i Instagram Reels.

Pored Home taba, korisnicima će biti dostupni i drugi tabovi – na jednom će se prikazivati sadržaj prijatelja i sadržaj koji se objavljuje unutar grupa i stranica koje korisnici prate, a moguće je napraviti i tab s favoritima, gdje će se prikazivati samo sadržaj osoba i stranica koji su korisnicima najzanimljiviji. Tabovi poput Facebook Watch i grupa ostaće isti kao i dosad.

Podsjetimo, „Meta“ je prošle sedmice najavila još jedan veliki novitet na Facebooku – korisnicima će dopustiti da pod istim računom imaju čak pet profila za koje neće morati koristiti prave podatke, što je dosad bilo zabranjeno. Ove promjene na Facebooku već su se počele pojavljivati dijelu korisnika, a očekuje se kako će svim korisnicima postati dostupne tiokom iduće sedmice. (CNN)

 

Video na Instagramu postaje Reels

Instagram nastavlja s novitetima te će tako sve video-zapise kraće od 15 minuta pretvoriti u Reelse kako bi ih učinio vidljivijima većem broju osoba.

Instagram je u objavi najavio više izmjena s ciljem zabavnije i lakše saradnje koja će korisnicima biti dostupna u nadolazećem periodu. To je posljedica njihovog aktivnog rada na načinima poboljšanja korisničkog iskustva te će, prema najavama, i u budućnosti nastaviti razvijati stavke koje olakšavaju i čine zabavnijim stvaranje i dijeljenje sadržaja.

Novi video-zapisi kraći od 15 minuta automatski će biti objavljeni u Reels formi. Ipak, video-zapisi objavljeni prije ove promjene ostaće u postojećem obliku. Ako imate javni račun, vaši novi video-zapisi, sada Reelsi, možda ispunjavaju uslove da ih preporuči i vidi više ljudi na Instagramu. Ovo se odnosi na zapise kraće od 90 sekundi. Ako je vaš račun privatan, vaši će Reelsi i dalje biti prikazani samo vašim pratiteljima. Postojeće kartice Video i Reels na vašem profilu postaće jedno centralno mjesto za sve vaše video-zapise.

(Nezavisne)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.