Strastveni obožavaoci Apple proizvoda i kolekcionari, imaju priliku da na aukciji da kupe jedan raritet vezan za same početke kompanije Apple. Međutim, prema informacijama na portalu Wccftech, za to će morati da izdvoji ozbiljnu sumu novca.

 

Dio istorije industrije računara

 

Bez obzira voljeli Stiva Džobsa ili ne, kao i kompaniju koju je osnovao zajedno sa Stivom Voznijakom, ne možete osporiti da su oni među najzaslužnijima za transformaciju industrije računara, pametnih telefona, muzičkih plejera i još mnogo toga. Od uređaja namijenjenih upotrebi u profesionalnim uslovima Apple je računare uveo u domaćinstva ljudi, prvo širom Sjedinjenih Američkih Država, a potom i svijeta. Stoga i ne čudi kako neki od najranijih proizvoda i prototipova ove kompanije mogu da na aukcijama dostignu astronomske cijene.

U ovom trenutku se jedan od najranijih prototipova Apple-1 računara nalazi na aukciji. Imena “Apple Computer A”, ovaj računar koji se nalazi na jednoj jedinoj štampanoj ploči, bio je u ličnom vlasništvu Stiva Džobsa, a služio je kao pokazatelj sposobnosti računara na kom su Voznijak i Džobs radili.

Komponente koje čine ovaj drevni personalni računar ručno su zalemljene od strane Stiva Voznijaka 1976. godine. Sam računar predstavljen je Polu Teleru, vlasniku prodavnice Byte Shop koja je postala prvo zvanično prodajno mjesto Apple-1 personalnog računara. Nakon demonstracije koju je prikazao ovaj računar, Teler je preuzeo 50 u potpunosti sklopljenih računara i prodao svaki od njih po interesantnoj ceni od 666,66 dolara.

Apple-1 kompjuter
Apple-1 kompjuter

 

Izgubljeno blago

 

Autentičnost ovog prototipa uspostavljena je posredstvom fotografije koju je Pol Teler uslikao te 1976. godine, a potvrdu autentičnosti obavio je Kori Koen. Smatralo se da je ovaj računar zauvek izgubljen, ali sada se nalazi na aukciji koju organizuje kompanija RR Auction. Ovaj računar bio je dio Apple garaže iz koje je sve počelo, a Stiv Džobs lično ga je poklonio trenutnom neimenovanom vlasniku pre nekih 30 godina.

Trenutno stanje ovog računara nije najbolje jer se prema fotografijama vidi da je gornji desni deo štampane ploče odlomljen i bačen, dok je nekoliko internih komponenti i integrisanih kola uklonjeno najverovatnije pre mnogo godina kako bi se iskoristilo za neki drugi Apple računar. A u takvom stanju će se najverovatnije prodati za ogromnu sumu novca.Постави издвојену слику

U ovom trenutku rana aukcijska cijena ove nepotpune štampane ploče dostigla je 200.000 dolara, a predviđa se da će cijena ići i do pola miliona dolara, ako ne i nešto više. Nije jeftino posjedovati dio istorije, pa čak ni ako ona nije toliko davna i drevna.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.