Uprkos američkim sankcijama, kineski tehnološki div Huawei objavio je 5nm čip, Kirin 9006C SoC

 

Prije nekoliko mjeseci, Kina je počela sa proizvodnjom 7 nm ARM čipova, a sada je Huawei još više pomjerio granice izdavanjem 5nm čipa – Kirin 9006C.

Huawei je tokom jeseni predstavio Mate 60 telefon, sa novim Kirin 9000s čipsetom zasnovanog na 7 nm procesu. On ne može da se mjeri sa najnovijim čipovima iz Qualcomm-a ili MediaTek-a, ali posjeduje daleko napredniji dizajn nego što su Amerikanci mislili da su Kinezi sposobni da naprave.

Kirin 9000s je samo prvi u liniji novih kineskih čipova koji „prkose“ sankcijama. Huawei je već najavio dostupnost novog 5 nm čipa, Kirin 9006C. Ovaj procesor posjeduje osam ARM CPU jezgara (četiri A77 i četiri A55), sa maksimalnom brzinom od 3.13 GHz. Kompanija navodi da ovaj čip donosi „više performanse, manju potrošnju i brže procesiranje“.

 

Litografske mašine starije generacije

 

Oaj čip postavlja Huawei na mjesto na kome je zaustavljen 2020. godine, kada su uvedene sankcije. Tada je predstavljen originalni Kirin 9000 čip, koji je proizvodio TSMC. Ova kompanija je bila najveći dobavljač high-end čipova za kineske kompanije, a Huawei je pojedinačno bio najveći kupac u Kini. Nakon uvođenja embarga, Kineska Vlada je donijela odluku da se fokus stavi na domaću proizvodnju čipova, ali je SAD i tu osujetio planove, ograničavajući prodaju najmodernijih litografskih mašina neophodnih za proizvodnju čipova. Time je Kina bila „osuđena“ da koristi starije tehnologije za proizvodnju čipova.

Kirin 9006C je trenutno dostupan samo u jednom proizvodu – Huawei Qinqyun L540 laptopu. Međutim, njegov potencijal seže mnogo dalje, piše Gizmochina.

Glasine sugerišu da će Huawei ugraditi ovaj snažni novi 5nm Kirin čip u svoju nadolazeću seriju pametnih telefona P70, čija se najava očekuje početkom sljedeće godine.

Problemi naravno postoje. Kinezi su 5 nm proces proizvodnje uspjeli da osvoje na litografskim mašinama starije generacije, što je poskupljuje i čini je kompleksnijom nego što bi mogla da bude. Ipak, vjerujemo da neće proći mnogo vremena dok se proizvodni procesi ne adaptiraju i postanu jeftiniji, pa vjerujemo da će uskoro krenuti „napad“ i na Samsung, koj je prvi izbacio na tržište najnoviji 3nm GAA procesor.

(IT mixer)