Samsung je prvi krenuo s isporukama 3nm GAA procesora koji donosi veće performanse i manju potrošnju

 

U svom kampusu Hvaseong u Južnoj Koreji, Samsung je organizovao ceremoniju lansiranja prvog procesora u 3nm GAA dizajnu.

Ceremoniji lansiranja prvog procesora u 3nm GAA dizajnu su prisustvovali direktori u Samsungu, zaposleni koji su radili na novom procesu i politički zvaničnici.

To je za kompaniju Samsung značajno dostignuće jer je time Samsung pretekao TSMC u plasiranju na tržište najnovijeg 3nm procesora.

Pored toga što je prvi 3nm procesor, on je takođe prvi koji koristi GAAFET (Gate-all-around FET) tehnologiju za razliku od FinFET tehnologije. Na dimenzijama na kojima su sada TSMC i Samsung, GAAFET je stabilniji, a na istoj površini donosi generalno veće performanse i manju potrošnju. Ovdje možete proučiti poređenje performansi za obe verzije.

TSMC takođe radi na 3nm procesu, ali još uvek u FinFET dizajnu, dok sa 2nm, TSMC takođe planira da pređe na GAAFET.

Prvi 3nm GAA procesor nećemo vidjeti na pametnim telefonima, ali je namenjen uređajima za rudarenje kriptovaluta.

Očekuje se da bi 2025. godine počela proizvodnja 2-nanometarskih, koji će dodatno povećati snagu, uz smanjenje ukupnih dimenzija i manju potrošnje energije.

Podsjetimo, jedin Samsung i TSMC imaju mogućnosti i kapacitete za proizvodnju najsavremenijih čipova, sada u 2 nm procesu, dok će konkurenciji trebati još nekoliko godina da ih dostignu.

(GSM Arena)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.