Već mjesecima čujemo šaputanja o novom AI poduhvatu Elona Muska, xAI, i sada izgleda da je skoro tu. Izvršni direktor Tesle i primećeni guru društvenih medija upravo je objavio na Tviteru/X da će njegov AI poduhvat lansirati prvi model sutra, 4. novembra.

Ovo je faza beta testiranja, na neki način, jer će biti puštena samo odabranoj grupi, iako Musk nije precizirao koji su kriterijumi za odabir. Da li će biti slučajno puštanje ili će AI model biti rezervisan za „VIP-ove“ poput, hm, Taker Karlsona, Čaje Rajčik ili neumornog Katerda? Ko zna.

 

Da li ćemo napokon sazanati pravu prirodu univerzuma?

 

Musk daje visoke obećanja o svom AI-u, najavljujući da je „u nekim važnim pogledima najbolji koji trenutno postoji“. Konkurišeće s velikim ponudama kompanija poput OpenAI, Google, Meta i mnogih drugih, pa ćemo videti koje „važne osobine“ čine da bude najbolji koji trenutno postoji.

Visoka obećanja su počela od samog početka s xAI, jer je njegov nameravani cilj doslovno „razumjeti pravu prirodu univerzuma“. To je daleko od pitanja chatbota o tome u kojem hotelu treba da ostanete ili šta možete da skuvate s dva krastavca i kesom spanaća. Musk je imao niz problema u poslednje vreme, uključujući pad prodaje Tesle i, znate već, celu onu stvar oko Tvitera, pa ćemo videti da li će uspeti da uspešno razriješi pravu prirodu stvarnosti.

Ovde igra ulogu i vremenski faktor. OpenAI će održati svoj prvi DevDay 6. novembra, pa Musk možda želi da umanji značaj te kompanije. Dvije kompanije nisu samo rivali, već je Musk zapravo bio početni član odbora u OpenAI sa Samom Altmanom 2015. godine pre sukoba koji je doveo do brzog povlačenja.

U svakom slučaju, imamo samo nekoliko sati pre nego što shvatimo pravu prirodu univerzuma. Uzbudljiva vremena su pred nama!