Korisnici Google Maps-a koji planiraju putovanja u nekoliko velikih gradova uskoro će moći da vide pregled svoje rute za vožnju, hodanje ili vožnju biciklom koji pokreće vještačka inteligencija

 

Google Maps će u nadolazećim danima i mjesecima dobiti nove impresivne funkcije, spajajući sredstva pronađena putem Street View-a i satelitskih slika kako bi navigaciju učinili intuitivnijom, istakli su iz Google-a.

Google-ov AI obrt dolazi kada Big Tech predvodi revoluciju vještačke inteligencije. Sa izdavanjem ChatGPT aplikacije krajem prošle godine, tehnološka industrija je bila zatečena kada je relativno nova kompanija objavila tehnologiju koja je naizgled mogla da odgovori na svako pitanje novim odgovorom.

Za kompaniju za pretragu kao što je Google, ovo je navodno upalilo crveno svjetlo. Google, koji godinama tiho radi na tehnologiji vještačke inteligencije, počeo je ubrzano da izdaje AI proizvode tokom 2023. godine, fokusirajući veći dio svoje I/O konferencije za programere na razvoj vještačke inteligencije.

Za kompaniju kao što je Google, koja većinu svog novca zarađuje od reklama koje se prodaju sa upitima za pretragu, sada razmišlja o načinima da integriše oglase u pretragu zasnovanu na vještačkoj inteligenciji. S obzirom na to da se procjenjuje da će generativni AI dodati 4,4 biliona dolara globalnoj ekonomiji, prema istraživačkoj firmi McKinsey & Co., logično je da Google traži načine da unovči tehnologiju što je brže moguće.

A sad pogledajmo koje su to nove AI funkcije u Google Maps-u:

 

1. Vožnja i navigacija

 

Ljudi koji koriste Google Maps u automobilu u SAD-u, Kanadi i nekoliko drugih zemalja vidjeće detaljnije informacije o mnogim vožnjama u sljedećih nekoliko mjeseci. Aplikacija pruža detaljnije slike zgrada duž rute, kao i poboljšane informacije o promjenama traka na autocesti i izlazima kako biste izbjegli navigacijska iznenađenja u zadnji čas.

 

2. Informacije o punjačima za električna vozila

 

Vozači električnih automobila uskoro će pronaći više pojedinosti o punjačima u njihovoj blizini, uključujući informacije o brzini punjenja, vrsti utikača i kada je punjač posljednji put korišten. To može pomoći ljudima da izbjegnu posjećivanje punjača koji nisu u funkciji.

 

3. Ekstenzija za Google Lens

 

Pretraga pomoću prikaza uživo je sada postala Google Lens u Maps-u, a ova funkcija bi trebalo da bude dostupna u 53 nova grada, uključujući Ostin, Las Vegas, Sao Paulo, Tajpej i Rim.

Ako dodirnete sličicu sočiva, možete podići telefon i usmjeriti ga ka svijetu oko sebe.

Google Maps će tada da prikaže informacije o objektima koji se vide, kao što su bankomati, javni prevoz, restorani i prodavnice, piše Life Hacker.

 

4. Vizuelna pretraga

 

Alatka za vizuelnu pretragu koristi fotografije koje dijele korisnici Google Maps da bi ponudila odgovore na opštija pitanja tokom pretrage. Na primjer, možete da unesete upit za uličnu umjetnost u Google Maps i dobijete odgovarajuće slike sa lokacija u vašoj blizini.

Ako želite da pronađete kafić koji nudi „animal latte art“, Maps bi trebalo da obezbijedi slike koje odgovaraju tom opisu. Ova funkcija bi već trebalo da bude dostupna za Android i iOS uređaje.

 

5. Istraživanje po temi

 

Kada tražite nešto na Google Maps, vaši rezultati će uskoro da izgledaju drugačije nego obično. Naime, Google koristi vještačku inteligenciju da grupiše rezultate u različite teme.

Cilj je grupisanje različitih tipova rezultata u tematske liste, tako da kada vidite listu koja odgovara vašim interesovanjima, trebalo bi da budete u mogućnosti da se fokusirate na relevantnije rezultate.

Te rezultate možete da sačuvate na listama za kasnije gledanje.

 

6. Imerzivni prikaz za rute

 

Vještačka inteligencija je takođe iskorišćena da spoji milijarde slika prikupljenih za „Street View“ da bi se stvorio interaktivni prikaz bilo kog mjesta.

Tako, na primjer, možete dobiti simulacije saobraćaja i vremena, dobiti uputstva za vožnju biciklom, hodanje ili vožnju, između ostalog.

(IT mixer)