Berlinski fotograf Boris Eldgazen odbio je da primi uglednu nagradu za fotografiju, kako bi podstakao debatu o tome da li vještačka inteligencija uopšte stvara fotografije. Ta debata je u punom jeku.

Crno-bijeli portret prikazuje dvije žene. Starija drži ruku na ramenu mlađe, a ova drži svoju ruku preko grudi. Ali nije ta slika, koja djeluje kao melanholični prizor iz četrdesetih godina, preko noći proslavila fotografa Borisa Eldagzena.

Slika je Eldagzenu donijela prestižnu Sonijevu Svjetsku nagradu za fotografiju u kategoriji „kreativnosti“. Ali, taj berlinski fotograf postao je čuven jer je nagradu – odbio.

Kako je rekao, slika je nastala uz pomoć vještačke inteligencije. Za DW Elgagzen priča da se prijavio na konkurs kako bi propitao ulogu vještačke inteligencije u fotografiji, i saznao da li su takmičenja fotografa spremna za novu tehnologiju. „Nisu!“, kaže nam Eldagzen.

 

A umjetnički dojam?

 

Svjetska organizacija za fotografiju (WPO) potvrdila je za DW da je i prije dodjele nagrade od Eldagzena saznala da je koristio napredni softver. No i dalje su mislili da slika u „velikoj mjeri“ počiva na autorovom „bogatom fotografskom znanju“.

„Nakon prepiske sa Borisom i garancija koje je dao, smatrali smo da njegov prilog ispunjava kriterijume za ovu kategoriju nagrade“, naveo je WPO.

Berlinski umjetnik koristi vještačku inteligenciju kako bi generisao slike.

„Tu volim što prvi put stariji imaju prednost u tehničkoj revoluciji“, kaže on.

Smatra da iskusniji umjetnici mogu u generisanje i obradu slike unijeti sve svoje iskustvo i znanje.

„Vještačka inteligencija ne zamjenjuje čovjeka“, navodi Eldagzen.

„Ja sam poput reditelja filma. Određujem pravac.“ To, kaže, nije prijetnja kreativnosti već oslobođenje.

No ipak, fotograf kaže: „Pogrešno je govoriti o fotografiji. Slike koje generiše vještačka inteligencija nisu fotografija!“ Predlaže da konkursi uspostave nove kategorije za ovakve slike.

 

Hoće li nas preplaviti lažne fotofrafije?

 

Nedavno su internetom kružile prilično realne „fotografije“ pape Franje u čudnoj jakni ili Donalda Trampa kako ulicom bježi od policije. Iako je bila riječ o zabavi, takve generisane slike ugrožavaju posao i vjerodostojnost fotoreportera, smatra Eldagzen.

Primjereno bi bilo, kaže, da slike od sada nose oznake: „A za autentično, M za manipulisano i G za generisano.“

Na kraju razgovora za DW, ovaj umjetnik kaže da budućnost prave fotografije nije ugrožena, ali je neizvjesna. „Razvoj će i dalje biti ovako brz. Mnogo toga će se dešavati. Bićemo vrlo iznenađeni.“

(Deutshce Welle)