Google kompanija radi na preuređenju svog Assistant-a koji će koristiti generativni AI

 

Prema izvještaju Axios-a, Google-ovi napori da integriše generativni AI u Google Assistant su započeli, a počelo je sa „malim brojem otpuštanja“. Interna bilješka koju je pribavila prodajna kuća otkriva da se deseci radnih mjesta unutar odjela za Assistant uklanjaju kao dio smjene.

 

To bi moglo značiti da Google mijenja način na koji je tim Assistant strukturisan i kako radi. Tako bi se usresredio na razvoj novih karakteristika i mogućnosti za digitalnog asistenta koji koristi generativni AI. Ova nova vrsta vještačke inteligencije može da stvara tekst, slike i drugi sadržaj.

Aktivnosti i rad zaposlenih u Google-u, uvijek imaju uticaj na unutrašnje promjene u samoj kompaniji. Neke od promjena su spajanje timova Surfaces i Services u jedan tim. Kompanija još uvek nije otkrila tačan broj zaposlenih koje će otpustiti.

Potpredsjednik Google Assistant-a, Peeyush Ranjan i direktor proizvoda, Duke Dukellis, naveli su svoje obrazloženje:

„Kao tim, cilj nam je da obezbjedimo korisnicima vrhunski kvalitet i važne proizvode kako bi zadovoljili njihove potrebe i očekivanja. Vidimo veliki potencijal generativne vještačke inteligencije za transformisanje života ljudi. Vidimo i ogromnu priliku za istraživanje nadograđenog Google Assistant-a koji se pokreće najnovijom LLM tehnologijom.”

Prema izvještajima, Google već radi na tome da integriše Google Assistant AI za mobilne uređaje. Još uvijek, ne postoji tačan vremenski okvir kada će Google integrisati ovu tehnologiju u svoje pametne kućne uređaje ili kako će tačno nova ažuriranja da izgledaju. Kompanija bi mogla da koristi Bard, svog AI chatbot-a, da razgovara sa onima koji koriste Assistant-a. Moguće je i da proba nešto potpuno originalno.

Generativna vještačka inteligencija će definitivno da promijeni svijet uprkos nekim zastojima u svom razvoju. Google uvodi neke velike promjene u Assistant-a kako bi ga učinio generativnijim, a kakve će nove karateristike donijeti još uvijek ne znamo.

(IT mixer)