Apple je saopštio da je ugasio aplikaciju Beeper Mini — koja je omogućavala iMessage za Android

 

Aplikacija Beeper Mini omogućava Android korisnicima da dobijaju podršku za iMessage tekstualne poruke, ali je za to korišćen propust koji ima iMessage.

Tokom prethodnih dana, kompletna Beeper platforma je bila nefunkcionalna, što je dovelo do spekulacija da Apple u potpunosti onemogućava zaobilaženje koje su Beeper Mini i slične aplikacije koristile za omogućavanje iMessage poruka na Androidu.

Beeper Mini se oglasio na X platformi, ističući da radi na potencijalnom ispravljanju problema, ali se potom oglasio i Apple nakon čega mnogi vjeruju da se to ipak neće desiti.

Apple je rekao u izjavi da je „poduzeo korake kako bi zaštitio svoje korisnike blokiranjem tehnika koje iskorišćavaju lažne akreditive kako bi dobili pristup iMessage-u.“ Dodato je da su „ove tehnike predstavljale značajne rizike za bezbjednost i privatnost korisnika, uključujući potencijal za izlaganje metapodataka i omogućavanje neželjenih poruka, spama i fišing napada.“

Najava dolazi dan nakon što je Beeper Mini, najnovija aplikacija koja omogućuje iMessage na Android uređajima, prestala da radi. Apple-ov iMessage nudi šifrovanu razmjenu poruka između iPhone-a, Maca, iPada i drugih uređaja koje je proizvela kompanija, a odolijevao je pozivima gotovo cijelu deceniju da proširi uslugu na Android.

Neki korisnici već dugo tvrde da nedostatak aplikacije iMessage za Android čini razmjenu poruka između dviju platformi manje bezbjednom. Apple je nedavno objavio da će podržati RCS ili bogate komunikacione usluge sljedeće godine. To je zamjena za standardnu ​​SMS uslugu koja će omogućiti poboljšano iskustvo slanja poruka između platformi.

Uprkos dodavanju podrške za RCS sljedeće godine, čelnici Apple-a su javno i privatno odbacili ideju da se korisnicima iOS-a i Androida olakša komunikacija. Prošle godine, glavni izvršni direktor Apple-a Tim Cook predložio je korisniku koji želi lakše da komunicira sa svojom majkom na Androidu kupi joj iPhone.

 

O Beeper-u

 

Beeper je univerzalna aplikacija za razmjenu poruka koja vam omogućuje da razgovarate sa bilo kim putem bilo koje aplikacije za chat, uključujući WhatsApp, iMessage, Telegram i 12 drugih mreža. Beeper je izgrađen kao open source protokol za chat pod nazivom Matrix.

Beeper je osnovao Erik Midžikovski (Eric Migicovsky), koji je poznat po stvaranju pametnog sata Pebble u godinama prije Apple Watch-a i po tome što je bio dio Y Combinator-a, najprestižnijeg poslovnog inkubatora u tehnološkoj industriji.

Midžikovski je rekao u intervjuu da njegova nova kompanija nastavlja raditi na Beeper Mini i da se „osjeća dobro“ zbog ponovnog zaobilaženja Apple-ovih ograničenja. Rekao je da Beeper Cloud — varijanta Beeper Minija — još uvijek radi. Beeper Mini je, kaže, bezbjedniji i spaja se direktno na Appleove usluge, dok Beeper Cloud koristi servere trećih strana.

Beeper-ov metod je slao tekstualne poruke korisnika na Apple servere prije nego što bi prešli na primaoce kojima su namijenjeni, a osmislio ga je srednjoškolac. Potencijalnim mesindžerima ne bi bio potreban čak ni Apple ID za pristup iMessage-u preko Beeper Minija, iako je Android aplikacija nudila end-to-end enkripciju za razgovore na oba operativna sistema.

Apple je rekao da ne može da potvrdi jesu li poruke poslate putem neovlašćenih sistema koji prikrivaju korišćenje Apple-ovih akreditiva uopšte end-to-end enkriptovane. Druge usluge, uključujući i one pod nazivom Sunbird, već su pokušale da učine da iMessage radi na Androidu. Te je napore takođe zaustavio Apple.

Beeper je očekivao da bi njegovo rješenje jednog dana moglo da bude ugašeno, i izgleda da je podjela između Android i iOS poruka ostala netaknuta. Bar za sada.

(IT mixer)