Jedna od prvih pronađenih promjena u iOS-u 16.6 i iPadOS-u 16.6 može biti iMessage Contact Key Verification koji omogućava onima koji se suočavaju sa „vanrednim digitalnim prijetnjama“ da zaštite svoje razgovore od zlonamjernih aktera

 

Apple-ova funkcija iMessage Contact Key Verification je najavljena za 2023. godinu, a čini se da će stići neposredno prije WWDC 2023. godine i samim tim – sa iOS 16.6.

Apple je u decembru 2022. uveo brojne bezbjednosne zaštite kako bi zaštitio osjetljive podatke svojih korisnika u iCloud i iMessage. Prema izvještaju MacRumors-a, Apple je u petak počeo da distribuira iOS 16.6 betu, koji, između ostalog, donosi iMessage Contact Key Verification, odnosno verifikaciju kontakata unutar iMessage-a.

Nova opcija u aplikaciji Podešavanja ukazuje na to da Apple radi na alatu, ali za sada se čini da omogućavanje verifikacije kontakt ključa ne čini ništa. MacRumors spekuliše da je to zato što kompanija tek treba da u potpunosti implementira verifikaciju kontakata u iMessage-u putem ključa.

Korisnici koji omoguće iMessage Contact Key Verification automatski će biti upozoreni ako napadač koji sponzoriše država na neki način uspije da probije servere u oblaku ili na neki drugi način pronađe način za nadgledanje šifrirane komunikacije.

Ova funkcija radi kao poboljšanje postojeće end-to-end enkripcije u samom iMessage-u, a posebno cilja na korisnike koji se suočavaju s onim što Apple naziva „vanrednim digitalnim prijetnjama“. Ovo se odnosi na novinare, aktiviste za ljudska prava i članove vlada koji bi mogli da pokušaju da razbiju Apple-ovu bezbjednost i da prisluškuju razgovore za razmjenu poruka.

To je jedna od posljednjih funkcija koje Apple dodaje u iOS 16 pre potpunog prelaska na razvoj iOS 17.

Ova funkcija je prvo bila najavljena zajedno sa bezbjednosnim ključevima za Apple ID, funkcijom koja je bila omogućena u iOS-u 16.3 .

(IT mixer)