U srijedu 17. maja korisnici rutera kompanije ASUS počeli prijavljivati da im se ruteri smrzavaju svakih nekoliko minuta. Nakon što je istražio problem, proizvođač uređaja sa sjedištem u Tajvanu zaključio je da problem konfiguracije u datoteci postavki servera uzrokuje probleme s mrežnim povezivanjem na nekim od njihovih rutera.

 

Evo kako da riješite problem sa ASUS ruterom ako ste među pogođenima

 

Kompanija je na svojoj web stranici izdala obavještenje s uputama kako da se ispravi problem. Da bi se riješio ovaj problem, Asus preporučuje prvo ponovno pokretanje rutera. Ako restartovanje rutera ne riješi problem, Asus upućuje korisnike da sačuvaju datoteku postavki i izvrše hard reset rutera. Nakon toga, vraćanje postavki učitavanjem sačuvane datoteke postavki trebalo bi riješiti problem. Ako se ne može pristupiti interfejsu rutera, korisnici treba da pritisnu dugme za resetovanje dok LED indikator napajanja na ruteru ne počne da treperi.

Pročitajte još: Ako vam je WiFi signal slab probajte ovo

Ono što nije jasno navedeno u službenom saopštenju za javnost je zašto bi konfiguracija servera uopšte mogla utjecati na rutere korisnika. Štaviše, neki korisnici koji su onemogućili automatska ažuriranja na svojim uređajima i dalje su nailazili na problem. Jedan korisnik je sugerisao da Asus i dalje gura ažuriranja na određene rutere, zanemarujući onemogućene postavke automatskog ažuriranja. Oštećena datoteka definicije je gurnuta u ASD (sigurnosni demon za rutere), što je uzrokovalo da uređaj ostane bez memorije i rezultiralo je problemima zamrzavanja ili pada.

Pročitajte još: Kako da zabranite nekome pristup vašoj WiFi mreži

Srećom, većina ovih korisnika ne bi trebala brinuti da će im se ruteri ponovo zamrznuti. Ako je uređaj i dalje pogođen, trebalo bi ga ponovo pokrenuti da biste riješili problem. U suprotnom, kupci mogu pratiti procedure koje je Asus naveo na svojoj web stranici.

(IT mixer)