Istraživačko-razvojni institut za vještačku inteligenciju Srbije (IVI) napravio je „elektronski nos“, koji omogućava robotu da „osjeća mirise“, što će imati veliku primjenu u medicinskoj i prehrambenoj industriji.

Institut IVI je na ovogodišnjem sajmu tehnike, od 16. do 19. maja u Beogradu, predstavio projekte i istraživačke timove, a mlađi istraživač Savo Ičagić objasnio je za Tanjug karatkeristike uređaja – „elektronski nos“.

„Jedan od projekata kojim se bavimo na Institutu je ‘elektronski nos’. To je uređaj koji omogućava mašini da ‘osjeća mirise’, i ima veliku primjenu u medicinskoj i prehrambenoj industriji“, objasnio je Ičagić.

On je naveo da se „nosem“ može pratiti cijeli životni ciklus proizvoda, počev od proizvodnje, prerade, kao i sam tok transporta do krajnjih potrošača.

„U saradnji sa Institutom za voćarstvo u Čačku radili smo na eksperimentalnom projektu primene elektronskog nosa, na praćenju procesa fermentacije u proizvodnji alkoholnih pića, koji je pokazao odlične rezultate“, naveo je Ičagić.

Dragiša Mišković, vođa istraživačke grupe „Human Computer Interface“, rekao je za Tanjug da je IVI osnovan prije dvije godine sa ciljem da se unaprijede istraživanja iz oblasti vještačke inrteligencije, ali i primjena tih istraživanja u industriji, javnom sektoru i drugim oblastima.

„Delatnost institituta je podeljena na pet oblasti koje uključuju interakciju između ljudi i mašina, i primenu veštačke inteligencije u biomedicini. Na izložbenom štandu ovogodišnjeg sajma nauke smo prikazali rezultat zajednočkog rada Instituta za veštačku inteligenciju i Fakulteta tehničkih nauka“, rekao je Mišković.

On je dodao da eksponat Instituta, prikazan na ovogodišnjem sajmu, objedinjuje razvoj autonomnog robota i senzora za rasličite gasove.

Mlađi istraživač Vladimir Vincan kaže da u okviru svoje grupe radi na projektima koji se tiču odnosa između čoveka i računara.

Institut za vještačku inteligenciju Srbije nalazi se u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, a takođe, posjeduje i kancelarije u Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Misija Instituta za vještačku inteligenciju Srbije je da kreira distribuirani istraživačko-razvojni institut koji može da iskoristi cjelokupan istraživački potencijal u domenu vještačke inteligencije širom Srbije i u inostranstvu, navode iz IVI.

„Mi težimo da pružimo istraživačko okruženje i podršku svetskog nivoa izvrsnosti našim istraživačima i podržimo razvoj ekonomije zasnovane na znanju iz domena VI u Srbiji i regionu“, navode iz Instituta.

 

(Tanjug)