Uvode su važne promjene za korisnike aplikacije WhatsApp, a odnose se na rezervne kopije

 

Google i WhatsApp su najavili promjenu u kojoj će WhatsApp chat i rezervne kopije medija na Androidu „početi da se računaju u ograničenje skladištenja u oblaku na vašem Google nalogu“

Ova promjena počinje sljedećeg mjeseca za korisnike WhatsApp Beta i „polako će se primjenjivati na sve korisnike WhatsApp Android-a tokom prve polovine 2024. godine“. Tekst će se pojaviti u WhatsApp podešavanjima > Razgovori > Rezervna kopija chata „30 dana prije nego što dođe do ove promjene“.

Lični Google nalozi dolaze sa 15 GB besplatnog prostora za skladištenje, što je, kako kažu, tri puta više od većine mobilnih platformi, a prostor se dijeli između Google diska, Gmail-a i Google Photos.

WhatsApp rezervne kopije na Android-u će tako raditi sve dok imate slobodan prostor za skladištenje na svom Google nalogu, a kada dostignete ograničenje prostora, moraćete da oslobodite prostor da bi se rezervna kopija nastavila.

Google već nudi alatke za upravljanje skladištem za brzo grupno brisanje fotografija i drugih velikih datoteka iz vremena kada je promijenio svoje smjernice za pravljenje rezervnih kopija Google fotografija. Drugi prijedlog je da izbrišete stavke direktno u WhatsApp-u, što „smanjuje prostor za skladištenje koji koristi vaša sljedeća rezervna kopija WhatsApp-a“. One će odmah biti izbrisani na Google nalogu, tako da ne morate da ponavljate radnju tamo.

Do sada se ove rezervne kopije, koje je aplikacija povremeno pravila, nisu računale u prostor u oblaku vašeg Google naloga. Ako vam je malo 15 GB besplatnog prostora, možete dobiti više prostora za skladištenje uz Google One, koji počinje od 1,99 dolara mjesečno za 100 GB.

Ove promjene, koje počinju da se uvode u decembru, primjenjivaće se na lične Google naloge. Ako imate pretplatu na Google Workspace preko posla ili škole, vaša kvota za skladištenje trenutno nije pogođena.

(IT mixer)