Istrazivači sa Univerziteta u Merilendu su razvili inovativnu vrstu stakla koja može efikasno hladiti prostorije na sobnoj temperaturi bez potrebe za električnom ili bilo kojom drugom vrstom energije, prenosi Sajens dejli.

Ovaj napredni stakleni premaz, poznat kao mikroporozni stakleni premaz, može se nanositi u obliku tanakog sloja na različite površine, smanjujući temperaturu prekrivene oblasti za impresivnih 3,5 stepeni Celzijusova, čak i kada je vanjska temperatura blizu 40 stepeni.

Primjena ove tehnologije u izgradnji stanova može značajno smanjiti emisiju štetnog karbon dioksida po stambenoj jedinici za više od 10 posto, a sve to bez potrebe za dodatnom potrošnjom energije.

Mikroporozni stakleni premaz ima sposobnost da odbije čak 99 posto solarne radijacije, gotovo potpuno sprečavajući zagrijavanje zgrada ili drugih objekata. Ovaj premaz transformiše apsorbovanu toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.

Inovativni proces hlađenja koristi sličan princip kao i prirodni procesi na planeti Zemlji. Naša planeta se hladi na sličan način, posebno tokom vedrih noći kada enormne količine toplotne energije prelaze u svemir u obliku infracrvene radijacije. Zemljin atmosfera ne zadržava ovu radijaciju, omogućavajući joj da prolazi kroz svemirski prostor gdje su temperature ekstremno niske, često dosežući čak -270 stepeni Celzijusova.

Ova inovacija ne samo da obećava efikasno hlađenje prostorija bez potrebe za dodatnom energijom, već i potencijalno značajan doprinos smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte u građevinskom sektoru.