Nakon testiranja, svi  besplatni korisnici Evernote-a sada imaju svoje naloge ograničene na jednu bilježnicu koja sadrži samo 50 bilješki

 

Iako kompanija tvrdi da mnogi besplatni korisnici Evernote-a neće biti pogođeni, to gotovo sigurno uključuje sve koji su ga nakratko isprobali prije nego što su ga napustili. Gotovo niti jedan aktivni korisnik neće pasti unutar novih ograničenja, čime se efektivno završava besplatni nivo.

Evernote je sada ažurirao svoj post na blogu, u kojem stoji da se promjena odnosi na sve besplatne korisnike.

Od 4. decembra Evernote Free iskustvo se mijenja. Ubuduće će novi i postojeći besplatni korisnici imati najviše pedeset bilješki i jednu bilježnicu po nalogu. Ova ograničenja odnose se na broj bilješki i bilježnica koje korisnik može imati na svom nalogu odjednom: uvijek možete izbrisati neželjeni sadržaj da ostane ispod praga.

 

U skladu sa Evernote-ova 3 zakona o zaštiti podataka i kako bismo obezbijedili da zadržite potpuno vlasništvo nad svojim podacima, svaki besplatni korisnik koji trenutno ima više od pedeset bilježaka i jednu bilježnicu i dalje će moći pregledavati, uređivati, izvoziti, dijeliti i brisati postojeće bilješke i bilježnice.

Predstavnik kompanije je objasnio za TechCrunch da promjena još nije konačna. Kompanija je potvrdila da je testirala ograničeni plan sa manje od 1 procenta svojih besplatnih korisnika. Na osnovu toga kako to ide, Evernote će odlučiti da li da primijeni novi plan. Ako se to ipak dogodi, predstavnik je rekao da će kompanija tada saopštiti promjene „relevantnim tačkama kontakta sa klijentima“.

Prije besplatni korisnici nisu imali pristup svim funkcijama koje su se nudile pretplatnicima koji plaćaju, ali su dobijali razumno velikodušna ograničenja upotrebe:

  • 60MB mjesečnih prenosa
  • Maksimalna veličina bilješke je 25 MB
  • Do tri vidžeta
  • Prilozi u svim podržanim formatima datoteka

Ako se primjeni, ovo bi bila dramatična promjena za okorjele fanove Evernote-a koji su se držali besplatnog plana za lake svrhe vođenja bilješki. Promjena bi učinila besplatni plan u osnovi beskorisnim, i ne bi bilo ubjedljivog razloga da koristite Evernote preko nečeg besplatnog i moćnijeg kao što su Apple i Google-ove sopstvene aplikacije za bilježenje.

 

Šta je Evernote?

 

Evernote je besplatna aplikacija dostupna za Windows, Mac OS i Linux sisteme. Takođe, postoji podrška za mnoge mobilne uređaje poput iPhone i iPod Touch. Koristi se za pamćenje podataka poput teksta, fotografija, snimaka, internet prečica, pisanog teksta itd.

Evernote radi sa aplikacijama na koje se oslanjate, uključujući Google Drive, Slack, Outlook, MS Teams, Zapier i Gmail.

Godinama je Evernote bio glavna aplikacija za nebrojene napredne korisnike i gurue produktivnosti. Međutim, aplikacija je već neko vrijeme klizila naniže. U 2020. godini, izgledalo je da Evernote pokušava da povrati svoju krunu objavljivanjem velikog redizajna na više platformi. Ali ažuriranja nisu bila dovoljna da ožive aplikaciju, koja je nekada bila procijenjena na skoro milijardu dolara.

Prošlog novembra, Evernote je kupila kompanija sa sjedištem u Milanu pod nazivom Bending Spoons, koja je otpustila 129 zaposlenih. Bending Spoons je kasnije najavio da će napustiti većinu svojih operacija u SAD, pomerajući razvoj Evernote-a u Evropu.

Pored besplatnog naloga postoji i plaćena verzija koja pruža bolju bezbjednost i više formata dokumenata. Plaćeni planovi trenutno počinju od 10,83 dolara mjesečno.

Evernote je najveći konkurent Microsoft-ovog OneNote programa.

(IT mixer)