Rezultati Steam ankete za jul 2023. upravo su objavljeni i ukazuju na veliki i neočekivani skok u tržišnom učešću Linux igara.

Prema ovim novim brojkama iz Valvea, baza korisnika Linuxa je na 1,96%, što je skok od 0,52% u odnosu na jun! To je ogroman skok s normalnim kretanjem od samo 0,1% ili slično u oba smijera većinu mjeseci.

Takođe je blizu najvećeg procenta svih vremena od ranih dana Steama na Linuxu kada je imao oko 2% tržišnog učešća. Ali u to vrijeme je veličina korisnika Steama u apsolutnim brojevima bila mnogo manja nego što je sada. Dakle, ako su brojke u procentima tačne, ovo je vjerovatno najveći tržišni udio u igrama za Linux ikada.

Gledajući analizu Steam Linuxa, SteamOS Holo koji pokreće Steam Deck sada čini oko 42% svih Linux igrača na Steamu.

U međuvremenu, AMD CPU tržišni udio među Linux igračima je dosegao 69% procenata.

Rezultati Steam ankete za jul pokazuju da je Windows 10 64-bit izgubio 1,56% tržišnog učešća, a Linux je dobio 0,52% od toga. Ovo je takođe prvi put da tržišni udio u igrama na Linuxu nadmašuje Apple macOS na Steamu.

Vjerovatno objašnjenje leži u tome da, kada pogledamo demografiju, vidimo da kineski korisnici Steama bileže pad za 3,4%, dok je upotreba engleskog jezika porasla za 3,4%. Kineski igrači i tamošnje razlike u izvještajima prethodno su znatno uticali na Steam statistiku prethodnih mjeseci. To bi mogao biti slučaj i ovde.

U svakom slučaju, prilično je zanimljivo vidjeti brojke za ovaj mjesec kao i to da potencijalno sada ima više Linux igrača (u velikoj mjeri zahvaljujući Steam Deck) nego Apple macOS igrača na Steamu.