Microsoft se našao pod pažnjom regulatora za tržišnu konkurenciju u SAD-u i Velikoj Britaniji zbog svojih investicija u kompaniju OpenAI. Ova situacija privukla je pažnju američke Federalne trgovinske komisije (FTC), koja istražuje da li takve investicije krše američke antimonopolske zakone.

Izvještaji ukazuju da je istraga FTC-a trenutno preliminarna, a agencija još nije službeno otvorila istragu. Međutim, predsjednica FTC-a, Lina Kan, izrazila je zabrinutost u članku za New York Times ranije ove godine, ističući rizik od daljeg zaključavanja tržišne dominacije velikih tehnoloških firmi usled sve šireg usvajanja vještačke inteligencije.

Jedan od ključnih faktora koji kompliciraju regulatorni pejzaž je činjenica da je OpenAI neprofitna organizacija, što znači da transakcije koje uključuju takve entitete nisu obavezne da se prijave prema zakonu. Microsoftova investicija od 13 milijardi dolara u OpenAI tehnički ne daje potpunu kontrolu nad organizacijom, ali nedavna smjena i ponovno zapošljavanje lidera Sem Altmana ukazuje na moguću integralnu ulogu koju Microsoft igra u OpenAI, što može komplicirati pitanje kontrole.

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) takođe razmatra istragu o odnosima između Microsofta i OpenAI-a, posebno u svjetlu nedavnih događaja koji su obuhvatili Sem Altmana i Microsoft. Ranije, Kan je izrazila skepticizam u vezi s Microsoftovom akvizicijom Activision Blizzarda u vrijednosti od 69 milijardi dolara, naglašavajući potrebu za regulativama u oblasti vještačke inteligencije, prenosi B92.